Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά το ναυάγιο στο Eurogroup παραχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου η ελληνική πλευρά να γνωστοποιήσει τις θέσεις της, μετά και τα τελεσίγραφα των ευρωπαίων...
Ο κ. Βαρουφάκης σε αντίθεση με τους δανειστές, εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος πως στο τέλος θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα, αλλά όπως είπε η Αθήνα δεν θα μπορούσε να δεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος γιατί, όπως είπε, το πρόγραμμα είναι κομμάτι του προβλήματος.
Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως πριν το Eurogroup είχε συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος του παρουσίασε ένα ανακοινωθέν, που όπως είπε ο έλληνας υπουργός θα ήθελε πολύ να υπογράψει.
Όπως είπε αυτό το ανακοινωθέν ανέφερε πως θα δοθεί στην Ελλάδα ένας χρόνος περίπου 4-6 μηνών και το οποίο αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα, σημείωσε η επέκταση αυτή του προγράμματος θα έπαιρνε τη μορφή μεταβατικού προγράμματος και σε αυτό η Ελλάδα ζητούσε μόνο να υπάρξει ένας όρος, δηλαδή να μην παρθούν οριζόντια μέτρα που θα ενισχύσουν την ύφεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης αυτό το ανακοινωθέν λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup αποσύρθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε με ένα κείμενο, που όπως είπε, μας πήγαινε πίσω.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης με βάση το κείμενο του κ. Μοσκοβισί ήταν έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να μην αναλάβει καμία δράση για μία περίοδο μερικών μηνών, που στην ουσία σημαίνει πως δεν θα προχωρούσε σε καμία μονομερή ενέργεια. Μάλιστα, όπως είπε η πρόταση που παρουσίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν μία πρόταση με νεφελώδη υπόσχεση για ευελιξία. Σημείωσε μάλιστα πάνω στη λέξη "ευελιξία" πως ζήτησαν από τους ευρωπαίους να το διευκρινίσουν, αλλά δεν το έπραξαν.
Ο έλληνας αξιωματούχος στη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για μία έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρώπης και έτσι θα παραμείνει, υπογραμμίζοντας πως "κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς αδιέξοδο μη επωφελές για το σύνολο των Ευρωπαίων".