Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ναυάγιο στο σημερινό Eurogroup - Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας προς Ελλάδα

Σκηνικό σύγκρουσης στο σημερινό Eurogroup περιέγραφαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που η συνεδρίαση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. 

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε νωρίτερα του αναμενόμενου (λίγο πριν τις 20.00 ώρα Ελλάδος)...


Κυβερνητικές πηγές, ουσιαστικά εγκαλούν τους ευρωπαίους αξιωματούχους για αθέτηση της "συμφωνίας" που είχε επιτευχθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, παρουσιάζοντας συνθήκες ασφυκτικής "μνημονιακής" πίεσης για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν, στο σημερινό Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ.  Dijsselbloem με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη».

Σύμφωνα με το κείμενο του Eurogroup, απαιτείται αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος και η όποια ευελιξία (flexibility) θα υπάρχει εντός αυτού (σ.σ του τρέχοντος προγράμματος). Επίσης κάνει σαφές ότι για να δοθούν οι δόσεις θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση, ενώ αναφέρει ρητά και πεδία στα οποία θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές του Μαξίμου σημειώνουν πως: Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», καταλήγει η Κυβέρνηση δια των "κύκλων" της.

Διέξοδο στο σημερινό ναυάγιο βλέπει η κυβέρνηση σε ένα επόμενο έκτακτο Eurogroup ή ενδεχομένως μια Σύνοδο Κορυφής καθώς το Μαξίμου επιμένει αταλάντευτα στο να ζητά λύση εντός πολιτικού πλαισίου. Αυτό είχε άλλωστε διαμηνύσει το Μαξίμου και δια του κ. Φλαμπουράρη χθες ο οποίος σε τηλεοπτική του παρέμβαση είχε σχεδόν «προανήγγειλε» το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σήμερα συμφωνία, μιλώντας για ένα νέο ραντεβού μεταξύ Ελλάδας και εταίρων σε νέο συλλογικό θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η Ελλάδα απέρριψε σχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup, με το οποίο μεταξύ άλλων εμφανίζονταν «οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε χρονική γέφυρα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup προκειμένου να εργαστούν επί διευθετήσεων που θα ακολουθούσαν. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο σε αυτή τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup εμφανίζεται με θετική διάθεση έναντι παρόμοιας αίτησης από τις ελληνικές αρχές».

Πλήρης στήριξη σε Γ. Βαρουφάκη

Στο μεταξύ, σφοδρή είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης για δημοσιεύματα που φέρουν "κύκλους΄ του Βερολίνου και του Παρισιού να επιθυμούν την αποπομπή του Γ. Βαρουφάκη από το ΥΠΟΙΚ.

Κύκλοι του Μαξίμου σχολίασαν σε οξύ τόνο: "Δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα.  Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων".

Τα προεόρτια

Το κλίμα ήταν άλλωστε "βαρύ" πριν καν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ οι πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή διακινούνταν από νωρίς.

Ενδεικτικό των εκατέρωθεν διαθέσεων ήταν και το γεγονός ότι η πρώτη (καθώς ακολούθησε και δεύτερη λίγη ώρα αργότερα) συνάντηση του J. Dijsselbloem με τον Γ. Βαρουφάκη διήρκησε μόλις δεκαπέντε λεπτά. Οι πληροφορίες μάλιστα που έφτασαν από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το μορατόριουμ τεσσάρων μηνών που ζητούσε η Αθήνα δεν έβρισκε "ευήκοα ώτα".

Σκληρές ήταν και οι δηλώσεις που πραγματοοποίησαν κατά την προσέλευσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με τον W. Schaeuble να εμφανίζεται ανυποχώρητος και να δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είχαν φέρει «ακόμη αποτελέσματα».

Η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί καθόλου, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, και υπογράμμισε ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, «δεν έχω να σκεφτώ επιλογές» καθώς και ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί. «Από ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα, δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου για την Ελλάδα», σημείωσε ακόμη.

Πηγή: capital.gr