Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Φτιάξτε την καλύτερη χορτόπιτα… από την Βέφα Αλεξιάδου

Η αγάπη για τη μαγειρική που  έχει η  Βέφα την γνωρίζουμε όλοι μας!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια εξαιρετική συνταγή, για να φτιάξετε την καλύτερη χορτόπιτα  που μας προτείνει η Βέφα….


Μερίδες 20

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος 1 ώρα



1/2 κιλού φρέσκο σπανάκι

1/2 κιλού διάφορα χόρτα (ραδίκια, ζοχοί,

καυκαλίθρες, λάπατα, τσουκνίδες)

1/3 κούπας λάδι

3/4 κούπας τριμμένο κρεμμύδι

8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

1/2 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο

1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 κουταλιές ρύζι

αλάτι, πιπέρι

1/2 κιλού φύλλο κρούστας σπιτικό ή έτοιμο

3/4 κούπας λάδι

3/4 κούπας σόδα

Πλύντε και καθαρίστε το σπανάκι και τα χόρτα. Κόψτε τα σε κομμάτια, πασπαλίστε τα με αλάτι και τρίψτε τα να μαραθούν καλά.

Στίψτε τα μέσα στις παλάμες σας, να φύγει το πολύ νερό τους. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα, να ζεσταθεί και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το πράσο.

Προσθέστε το σπανάκι, τα χόρτα, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι,ανακατέψτε και κατεβάστε από τη φωτιά.

Βάλτε το ρύζι στο πολυμίξερ και σπάστε τους κόκκους σε μικρά κομμάτια.

Ρίξτε κι ανακατέψτε το μέσα στα χόρτα. Στρώστε επάνω σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα, ένα.

Απλώστε επάνω τη γέμιση,πασπαλίστε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλύψτε στρώνοντας και λαδώνοντας και πάλι ένα, ένα τα υπόλοιπα φύλλα.

Χωρίστε την πίτα σε κομμάτια,περιχύστε τη με όσο λάδι περίσσεψε και ψήστε την στους 200°C 15΄

Βγάλτε και περιχύστε τη με τη σόδα. Ξαναβάλτε τη στο φούρνο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια 45΄περίπου.

Ζεστή ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμη.