Μια άγνωστη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών έχει ανάψει φωτιές σε φορολογούμενους που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία οδηγούν σε υψηλό τεκμαρτό εισόδημα...
Πρόκειται για απάντηση που είχε δώσει το 2007 η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία όταν η τελευταία την είχε ρωτήσει τι ισχύει με το τεκμήριο όταν ο χρήστης του στοιχείου διαβίωσης (π.χ. σκάφος αναψυχής) είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη του. Η εφορία είχε πέσει πάνω σε μια περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ενός σκάφους αναψυχής ήταν μια offshore εταιρεία, αλλά τη χρήση του είχε Έλληνας φορολογούμενος.
Στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ προς την ΔΟΥ αναφέρεται ότι για τον προσδιορισμό της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης του φορολογούμενου λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου, της συζύγου ή των προσώπων που τους βαρύνουν.
Και τονίζεται ότι «πρόθεση του νομοθέτη με τον όρο «κατοχή» είναι η συνολική τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης με βάση το σκάφος αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, να βαρύνει τα πρόσωπα που στην πραγματικότητα κάνουν χρήση του σκάφους αυτού. Δηλαδή η τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης να βαρύνει τα πρόσωπα τα οποία αν και δεν έχουν στην κυριότητά τους, έχουν στη διάθεσή τους για τις ατομικές ή οικογενειακές τους ανάγκες τέτοιου είδους μεταφορικά μέσα».
Με βάση αυτή την ερμηνευτική απάντηση οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στριμώξει πολλούς φορολογούμενους που είχαν προχωρήσει σε αγορά σκάφους αναψυχής και προκειμένου να γλιτώσουν το υψηλό τεκμήριο εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτη μια offshore εταιρεία. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, επειδή χρησιμοποιούν για τις ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες το σκάφος αναψυχής είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην εφορία και την τεκμαρτή δαπάνη από τη χρήση του σκάφους.
Για την παράκαμψη του τεκμηρίου, οι επιτήδειοι είχαν βρει και έναν ακόμη τρόπο για να παρακάμπτουν το τεκμήριο. Το σκάφος εμφανιζόταν να ανήκει σε εταιρεία ενοικιάσεων σκαφών αναψυχής και οι ίδιοι με ναυλοσύμφωνα εμφανίζονταν να το μισθώνουν. Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον τα ναυλοσύμφωνα είναι εικονικά, οι ελεγκτικές αρχές καταλογίζουν το τεκμήριο στον χρήση του σκάφους μαζί βέβαια με τις σχετικές ποινές και πρόστιμα.
Οι βουλευτές
Το θέμα είχε απασχολήσει το ΥΠΟΙΚ αναφορικά και με τη φορολόγηση των βουλευτών. Στους βουλευτές παρέχεται από τη Βουλή δωρεάν η χρήση ενός ΙΧ κυβισμού έως και 1.400 κυβικά εφόσον έχουν εκλεγεί στην Αττική και έως 1.800 κυβικά εφόσον έχουν εκλεγεί στην περιφέρεια. Με βάση την παραπάνω ερμηνευτική απάντηση οι βουλευτές οφείλουν να δηλώνουν ως τεκμήριο την χρήση του ΙΧ που τους παρέχει δωρεάν η Βουλή.
Του Σπύρου Δημητρέλη απο capital.gr