Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Νέες εξελίξεις: Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Η τηλεδιάσκεψη έρχεται μετά την απόφαση της Αθήνας να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ..

Αργά τη νύχτα είχαν νέα τηλεδιάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σε άλλη μία προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία και στον απόηχο της συνάντησης με τον Γιούνκερ αλλά και της απόφασης της Αθήνας να μην πληρώσει την Παρασκευή το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, εκτός από τη τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, επικείται και νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εντός των επομενων ημερών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπης.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Αθήνας να μην πληρώσει την Παρασκευή τη δόση των 300 εκατομμυρίων προς το ΔΝΤ, κάτι που έγινε δεκτό από το Ταμείο, αλλά σκόρπισε και μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, ο οποίος σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη είναι κακό σημάδι και πως η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη από εδώ και πέρα.

Η απόφαση αυτή μάλιστα της Αθήνας δημιούργησε και εκνευρισμό και στο ΔΝΤ, καθώς μπορεί να προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου, αλλά τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και πολλοί αξιωματούχοι δήλωναν πως είχαν διαβεβαιώσεις πως η πληρωμή θα γίνει κανονικά.

Λίγη ώρα νωρίτερα από την τηλεδιάσκεψη η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε για άλλη μία φορά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις πως αυτή γίνεται με τους θεσμούς με σημείο εκκίνησης το τρέχον πρόγραμμα.

«Δεν έχω αυτή την στιγμή κάποια συμμετοχή, αλλά το θέμα ήταν και είναι οι τρεις θεσμοί, τους οποίους αποκαλούσαμε παλαιότερα τρόικα, να έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτοί διαπραγματεύονται με την Ελλάδα και προτείνουν έπειτα στο Eurogroup, όταν έχουν ένα αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται εκεί και θα δούμε τι θα μας προτείνουν ως πιθανότητα.

Η κυρία Μέρκελ ερωτάται γιατί θα ήταν κακή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για να απαντήσει ότι η ίδια προσπαθεί ώστε να μην συμβεί αυτό. «Έχουμε όμως αρχές στην Ευρωζώνη και αυτή η αρχή σημαίνει ότι λαμβάνει αλληλεγγύη αυτός, ο οποίος κάνει και ο ίδιος προσπάθεια.

Και ακριβώς για αυτό διαπραγματευόμαστε αυτή την στιγμή με την Ελλάδα. Από την δική μας πλευρά έχουμε την καλή θέληση, αλλά η καλή θέληση μόνο δεν αρκεί. Στο τέλος πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός», κατέληξε.