Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η Οδύσσεια ενός πολύτεκνου με 16 παιδιά - Αδυνατεί να πληρώσει φόρους

Στο ανώτατο δικαστήριο έφτασε προσφυγή πολύτεκνου που δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει φόρους ενώ οι δικαστές να καλούνται να αποφασίσουν εάν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η μη πρόβλεψη διαδικασίας για την απόδειξη φοροδοτικής ικανότητας των πολύτεκνων οικογενειών...


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε πολίτης από τη Θεσσαλονίκη με .... 16 παιδιά από τα οποία τα 12 ζουν μαζί του και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πληρώσει για το 2014 τον φόρο εισοδήματος που του έχει καταλογιστεί.

Και αυτό, γιατί το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του και ζητεί το ποσό αυτό να κριθεί ως «εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο».

Σύμφωνα με τη δήλωση εισοδήματος του 2014 το ετήσιο εισόδημά του ανήλθε σε 36.806 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 27,50 ευρώ από εκμίσθωση γαιών.

Η σύζυγός του είχε εισόδημα 1.747 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 27,50 ευρώ από εκμίσθωση γαιών.

Επίσης, δήλωσε ότι κατέχει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.598 κ.ε., ένα ακόμη δεύτερο Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.995 κ.ε. που το έχει κατά 50% με τη γυναίκα του. Ακόμη, η γυναίκα του έχει μια μονοκατοικία 299 τ.μ.

Ο φόρος που κλήθηκε να πληρώσει μαζί με την γυναίκα του ήταν 4.738 ευρώ (κύριος φόρος 3.753 ευρώ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 112 ευρώ και φόρο πολυτελείας 220 ευρώ).

Στην σύζυγο καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος 3,44 ευρώ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 426,81 ευρώ και φόρο πολυτελείας 220 ευρώ.

Ο πολύτεκνος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζητεί να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου του που εκδόθηκε σύμφωνα με την δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, ενώ παράλληλα ζήτησε να εκδικαστεί η υπόθεση του ως πολιτική δίκη σύμφωνα με το νόμο 3900/2010.

Τώρα, καλείται το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να κρίνει εάν είναι συνταγματική η παράλειψη του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας».

Ο πολύτεκνος υποστηρίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να καθορίσει ένα αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει το θεσμό της οικογένειας.

Το αφορολόγητο αυτό όριο (φοροδοτική ικανότητα) πρέπει να είναι μαχητό, επισημαίνει ο πολύτεκνος. Δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα ανταπόδειξης από τον φορολογούμενο ότι π.χ. οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας του αποδεδειγμένα οριακά καλύπτονται από το εισόδημά του, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον επιβληθέντα φόρο.