Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ανταλλαγή εξοχικών: Η νέα τάση στην Ελλάδα για οικονομικές διακοπές

Με περισσότερες από 50.000 παραθεριστικές κατοικίες να βρίσκονται στα αζήτητα και τα χαράτσια να πνίγουν τους ιδιοκτήτες πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να τις ανταλλάξουν, εξασφαλίζοντας...
έτσι και τη συντήρησή τους, αλλά και ένα «διαβατήριο» για διαμονή σε όλο τον κόσμο.

Με αυτόν το τρόπο, όσοι παραθέτουν τα εξοχικά τους προς ανταλλαγή συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου καθώς κάνουν οικονομία αξιοποιώντας παράλληλα το ακίνητό τους, ενώ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα μέρη στον κόσμο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, πέρυσι στην Ελλάδα πραγµατοποιήθηκαν περισσότερες από 300 ανταλλαγές σπιτιών, εξοικονοµώντας στους ιδιοκτήτες 1.264.000 δολάρια.

«Η ανταλλαγή σπιτιών πρακτικά σηµαίνει πως, εκτός από το κόστος της µεταφοράς, οι διακοπές και τα ταξίδια οπουδήποτε στον κόσµο κοστίζουν το ίδιο µε το να µένεις στο σπίτι σου.

Χωρίς λογαριασµούς ξενοδοχείων, µε το πλεονέκτηµα της δωρεάν διαµονής και της δυνατότητας να ανταλλάξεις τα πάντα, από αυτοκίνητα µέχρι σκάφη και ποδήλατα», τονίζει στην εφημερίδα η επικεφαλής του ελληνικού παραρτήµατος του Home Exchange Τζοάνα Παπαοικονόµου.

«Στο δίκτυό µας είναι σήµερα ενεργές 156 ελληνικές καταχωρίσεις και υπάρχουν 40 φορές περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, οι οποίοι ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να επισκεφθούν τη χώρα», αναφέρει θέλοντας έτσι να τονίσει ότι σε σύγκριση με την προσφορά των σπιτιών, η ζήτηση για τη χώρα μας είναι τεράστια.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του παγκόσµιου δικτύου Home Exchange, η Ελλάδα παραµένει στην κορυφή της λίστας µε τους αγαπηµένους τους προορισµούς, µε τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να καταλαµβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Την πεντάδα συµπληρώνουν η Αγγλία και η Ιταλία. H Γερµανία ακολουθεί κατά πόδας και τελευταία στη λίστα εµφανίζεται η Σουηδία.

Όπως αναφέρεται πάντως στον Ελεύθερο Τύπο, η πλειονότητα των Ελλήνων μελών του Home  Exchange επιλέγει να κάνει τις διακοπές της εντός των συνόρων. «Το καλοκαίρι, καθώς οι Ελληνες προτιµούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, επιλέγουν να ταξιδέψουν στα νησιά, ανταλλάσσοντας σπίτια µε άλλα µέλη από την ελληνική κοινότητα.

Με δεδοµένο, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περιορισµός στον αριθµό των ανταλλαγών, µέσα στο χρόνο µπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στον κόσµο επιθυµούν», σηµειώνει η κ. Παπαοικονόµου.

Το δίκτυο του Home Exchange αριθµεί 50.000 µέλη, τα οποία πραγµατοποιούν πάνω από 500.000 ανταλλαγές κάθε χρόνο.

 Οι καταχωρίσεις σπιτιών είναι διασπαρµένες σε 145 χώρες, κυρίως στους πιο δηµοφιλείς προορισµούς, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, αλλά ακόµα και σε µακρινούς ή εξωτικούς προορισµούς, όπως ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Εκουαδόρ και Μαυρίκιο.