Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

«Συναγερμός» από ΕΚΤ: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα και στέλνει τα δικά της μηνύματα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών βρίσκονται σε κομβικό σημείο και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα...


Όπως αναφέρεται σε έκθεση της ΕΚΤ ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με σημαντικές εκροές καταθέσεων. H EKT στο κείμενο κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των κινδύνων κυρίως από την Ελλάδα.

Γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες  (την ώρα που ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών εκροών καταθέσεων), στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της.

Ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης τονίζει ότι έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές της νομισματικής ένωσης.

Ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, περιόρισε τις προσδοκίες να χαλαρώσει άμεσα το πλαίσιο της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, λέγοντας ότι σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ομολόγων της χώρας ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, η απάντηση παραμένει «όχι».

«Υπάρχει πάντα πολύ θόρυβος σε μια τέτοια κατάσταση και νομίζω ότι το βασικό είναι να ξεχωρίζουμε το θόρυβο από το γεγονότα», δήλωσε ο Νοβότνι στην τηλεόραση του CNBC.

«Για εμάς, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Η μία είναι…εάν μπορούμε για παράδειγμα να αποδεχθούμε ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Η απάντηση προς το παρόν είναι: όχι» είπε.

«Πρέπει κανείς να είναι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, ας πούμε, για χρηματοδότηση εκτός των κανόνων».

«Ξέρω ότι υπήρξαν κάποιες ιδέες ότι ίσως δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεσης χρηματοδότησης σαν αυτή. Δεν βλέπω τη νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο» είπε.

Σύμφωνα με αναλυτές όλα εντάσσονται στην πίεση από την ΕΚΤ για κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, για αυτό και υπενθυμίζουν με νόημα το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ζοφερή εικόνα θα αλλάξει άρδην, με την παροχή επιπλέον ρευστότητας στην Ελλάδα ακόμα και στην μυρωδιά συμφωνίας.

Την ίδια ώρα παρατηρώντας κανείς τις αγορές βλέπει πως τα ελληνικά spreads υποχωρούν, έστω και οριακά, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει μεν νευρικότητα αλλά όχι όμως εικόνα κατάρρευσης και κραχ που συνόδευαν πάντα τα σενάρια χρεοκοπίας.

Πηγη: sofokleousin