Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Το Πάσχα στην όμορφη Άνδρο... «Κλέβει» τη παράσταση!!!

Η Άνδρος την περίοδο του Πάσχα είναι πανέμορφη και γεμάτη ζωή !

Τα μάσκουλα, οι αυτοσχέδιες μπόμπες και ρουκέτες, «πάντα με ασφάλεια» κλέβουν την παράσταση  όλη την μεγάλη εβδομάδα με αποκορύφωση το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα!...


Σε όποια εκκλησία διαλέξετε να εορτάσετε την Ανάσταση, το σίγουρο είναι ότι θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία !

Πάσχα δε σημαίνει μόνο βόλτες στη γραφική Χώρα του νησιού, αλλά «λαμπριάτης» και «μάσκουλα».

Σύμφωνα με τον Ανδριώτη, ιδιοκτήτη του plektani.gr οι Ανδριώτες από πολύ νωρίς ετοιμάζουν τις αυτοσχέδιες βόμβες και τα μάσκουλα (παλιά κανόνια από μαντέμι γεμισμένα με πυρίτιδα) και το νησί καταπράσινο και ανθισμένο φοράει τα καλά του για να υποδεχτεί τις Άγιες ημέρες.


 Οι πρώτοι επισκέπτες καταφτάνουν στο νησί την Κυριακή των Βαΐων.

Κατά το έθιμο της νηστείας, στα εστιατόρια υπάρχει άφθονο φρέσκο ψάρι πιασμένο από τα ντόπια ψαροκάικα.

Τη Μεγάλη Τρίτη, αξίζει να απολαύσουμε το τροπάριο της Κασσιανής στον Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Χώρα.

Την Μεγάλη Πέμπτη μετά τα 12 Ευαγγέλια και τη σταύρωση του νυμφίου, ακολουθεί το ολονύκτιο στόλισμα των Επιταφίων σε όλους τους ναούς.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στο προσκύνημα των ανθοστολισμένων Επιταφίων στα γύρω χωριά. Το απόγευμα η συγκέντρωση των 3 Επιταφίων από τις ενορίες της Χώρας, στην Πλατεία Καίρη, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Σάββατο πρωί-μεσημέρι απολαύστε μεζέδες και ουζάκια υπό την συνοδεία αυτοσχέδιων κροτίδων.

Σάββατο βράδυ η Ανάσταση στις ενορίες είναι εντυπωσιακή με αμέτρητα βεγγαλικά και κροτίδες



Η βραδιά συνεχίζεται με την παραδοσιακή ‘μαγειρίτσα’ και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Κυριακή πρωί, στην Δεύτερη Ανάσταση στην πλατεία Αφανή Ναύτη, ελάτε να τσουγγρίσουμε αυγά και να φάμε λαζαράκι, παρακολουθώντας τις εκρήξεις από τα παλιά κανόνια του ενετικού κάστρου.



Πάσχα μεσημέρι στις ταβέρνες, απολαύστε την πασχαλινή ανδριώτικη κουζίνα, με τον παραδοσιακό «λαμπριάτη» (κατσικάκι ή αρνί γεμιστό, ψημένο σε ξυλόφουρνο), την γέμιση και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Το απόγευμα επισκεφτείτε το χωριό Στενιές όπου οι ντόπιοι καραβοκύρηδες το έχουν εφοδιάσει με χιλιάδες βεγγαλικά και κροτίδες .



Οι δύο ενορίες του χωριού, περιφέρουν τις εικόνες της Ανάστασης στα σοκάκια, με τελικό προορισμό την πλατεία του χωριού. Η στιγμή της συνάντησής τους δίνει το σύνθημα, και τα «μάσκουλα» σκάνε απ’ άκρη σ’ άκρη στο χωριό

Πάσχα στις Στενιές

Το χωριό γεμίζει ξανά κόσμο ειδικά το τελευταίο τετραήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι είναι αλήθεια αρκετά γραφικό , μπαίνοντας στο προαύλιο των δυο εκκλησιών να συναντάς το τραπεζάκι με ένα μάσκουλο-βαζο πάνω του και κάποιον απ' τους "μασκουλιέρηδες" να σου λέει: "Και του χρόνου.Κάτι για τα μάσκουλα;;;"



Αγωνία για τα πόσα χρήματα θα μαζέψουν , μια και το μπαρούτι συνεχώς ανεβαίνει , όπως λένε οι ίδιοι και το έθιμο πρέπει με κάθε θυσία να διατηρηθεί.Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η συνάντηση των δύο Επιταφίων , το κλίμα πλαισιώνεται απο πολλές βεγγάλες, τακούνια, λολοφύσεκα και τράκες.



Το Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα με το που σημάνει το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας και ακουστεί το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" αμέσως όλα τα "πυρομαχικά" δίνουν το ανταγωνιστικό τους παρόν.

Την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα είναι πλέον όλα έτοιμα και η πλατεία είναι πεδίο μάχης!!!

Τα 4 σπίτια που βρίσκονται γύρω απο την Πλατεία είναι πραγματικά οχυρά αλλά συγχρόνως και παρατηρητήρια.Ο χώρος στην αυλή του Σχολείου γεμίζει απο αυτοσχέδια μπομπάκια , λαδάδες κλπ.

Την στιγμή που φτάνουν οι εικόνες στην πλατεία τότε είναι η σειρά της τράκας και πάνω σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα, ο υπόκοφως και επιβλητικός ήχος των μάσκουλων δίνει το παρόν του.



Τα σμπάρα συνεχίζουν πιά αραιά, οι εικόνες συναντιώνται, συνεχίζουν την πορεία τους και σιγά σιγά ο κόσμος διαλύεται.

Όποιος αποφασίσει να εορτάσει το Πάσχα στην Άνδρο, το σίγουρο είναι ότι και του χρόνου πάλι στην Άνδρο θα είναι..!!!




Δείτε τα παρακάτω βίντεο από το electropolis  και πάρτε μια γεύση απο τις προηγούμενες χρονιές ....