Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Βόμβα Βαρουφάκη: Εκλογές ή δημοψήφισμα, αν δεν αποδεχθούν το σχέδιό μας

Δήλωση - βόμβα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για προσφυγή της Ελλάδας σε νέες εκλογές ή σε δημοψήφισμα για το ευρώ, σε περίπτωση που οι εταίροι εν τέλει απορρίψουν τις προτάσεις της Ελλάδας...


Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Serra», μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τονίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για  ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα μετρητών, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει: "Μπορώ να πω ότι έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Για τα υπόλοιπα θα δούμε.".

Σε ερώτηση αν οι Βρυξέλλες δεν δεχτούν το ελληνικό σχέδιο ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "Τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όπως είπε και ο πρωθυπουργός μας δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας. Μπορούμε να ξαναπάμε σε εκλογές ή να προχωρήσουμε σε ένα δημοψήφισμα (για το ευρώ)".

Σε άλλο ερώτημα για τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, τις χαρακτήρισε τυπικές τονίζοντας  ότι "η ΕΚΤ αντί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων θα έπρεπε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, Χθες και όχι αύριο".

To πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Υπάρχουν προβλήματα με τα διαθέσιμα στα ταμεία;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα για να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων τα έχουμε. Για τα υπόλοιπα θα δούμε.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσε έντονα η πληροφορία για την ανάγκη ενός τρίτου δανείου προς την Αθήνα, ύψους 50 δις. ευρώ.

Δε θεωρώ πως χρειαζόμαστε ένα καινούριο δάνειο. Δε θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό ενός καινούριου δανείου με αντάλλαγμα ένα ακόμη μνημόνιο. Η πρότασή μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας περιλαμβάνει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση.

Πώς θα γίνει αυτό;

Από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο προέχει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Μετά, θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο: να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία. Σκοπός μας είναι να συναφθεί ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη» που θα στηρίζεται σε μια λογική δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε τι θα βασίζεται αυτό το «συμβόλαιο ανάπτυξης»;

Πάνω σε τρία θεμελιώδη πράγματα. Σε ένα αναθεωρημένο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, και όχι σαν εκείνο που προβλεπόταν ως τώρα και «στραγγάλιζε» την Ελλάδα. Σε μία «έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους και σε ένα σχέδιο για μεγάλες επενδύσεις.

Πείτε μας για το πλεόνασμα που οι δανειστές το ήθελαν στο 4,5% του ΑΕΠ.

Το να ορίζουμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό σήμερα δεν έχει νόημα. Εξαρτάται από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη σχέση μεταξύ επενδύσεων και αποταμιεύσεων. Τώρα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις επενδύσεις. Θα πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση τόσο ώστε όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της επένδυσης, τόσο μεγαλύτερο θα μπορούσε να είναι και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Αναδιάρθρωση του χρέους: το Eurogroup το έχει αποκλείσει πολλές φορές.

Μα εμείς προτείνουμε να επεκταθεί η διάρκεια αποπληρωμής και να μειωθούν τα επιτόκια. Αν αυτό δεν είναι αναδιάρθρωση, τότε τι είναι; Η εναλλακτική που προτείνουμε δεν είναι να πληρώσουν οι άλλες χώρες τα δικά μας δάνεια, αντιθέτως.

Ποια είναι η πρότασή σας δηλαδή;

Η αντικατάσταση του τρέχοντος χρέους με τίτλους χρέους που συνδέονται με την ονομαστική αύξηση (όσο περισσότερο η χώρα αναπτύσσεται, τόσο περισσότερα θα πληρώνει. Λιγότερη ανάπτυξη, λιγότερα θα πληρώνει). Τίποτα μονομερές με δύο λόγια. Αλλά θέλω να καταλάβετε όλοι στην Ευρώπη πως αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να πάρετε πίσω περισσότερα χρήματα, όχι λιγότερα.

Τρίτον, το θέμα των επενδύσεων.

Το δικό μου μοντέλο στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων. Για ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχει μια τεράστια «λίμνη» μετρητών, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εκδώσει μεγάλες ποσότητες ομολόγων και να αντλούνται κεφάλαια από επενδυτές που θα απασχολούνται σε καλά έργα. Υπάρχει ο φόβος ότι η συγκεκριμένη λειτουργία θα οδηγήσει την ΕΤΕπ να πρέπει να πληρώσει; Αν τους τίτλους αποφασίσει να τους αγοράσει η ΕΚΤ, όπως έχει αποφασιστεί να γίνεται σε έναν βαθμό, τότε το πρόβλημα έχει λυθεί.

Τι απάντηση λάβατε από το Eurogroup όταν υποβάλατε αυτές τις προτάσεις;

Σιωπή. Υπήρξε σιωπή. Είναι καιρός η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά, να μη μείνει αδρανής. Είναι όμως, σαν ένα μεγάλο πλοίο που του παίρνει χρόνο για να αλλάξει πορεία. Επιπλέον, αν η αλλαγή αυτή προτείνεται από μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τότε πολλοί φοβούνται ότι κάτι ύποπτο κρύβεται πίσω από αυτό και δυσπιστούν.

Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Πώς βλέπετε τις προοπτικές για φέτος;

Η Ελλάδα δεν επέστρεψε στην ύφεση. Για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρξε ποτέ έξοδος από αυτή. Είναι λάθος να ισχυριζόμαστε το αντίθετο. Λόγω του αποπληθωρισμού, το ονομαστικό ΑΕΠ πέφτει ακόμη και αν το πραγματικό ανεβαίνει. Εγώ θέλω να ανέβει το ονομαστικό ΑΕΠ. Η άνοδος είναι εφικτή και για φέτος. Αν επιτευχθεί συμφωνία στην Ευρωζώνη. Υπάρχει όμως και το θέμα της πτώσης των τιμών βασικών προϊόντων που «υποκινείται» πολιτικά.

Υποκινείται πολιτικά;

Ποιος θα πάει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν συνεχώς μιλούν για «Grexit», για την έξοδό μας από το ευρώ; Το να μιλάς για «Grexit» είναι τοξικό. Όταν αυτό σταματήσει, και είναι μία πολιτική απόφαση, τότε θα υπάρξει ανάκαμψη και μεγαλύτερος ενθουσιασμός και θα διακοπεί η αίσθηση ρίσκου που υπάρχει και υπήρχε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό θέλω και επιθυμώ η ανάπτυξη να έχει γερές βάσεις. Και αυτά πάνε πακέτο με μια συμφωνία με την Ευρώπη.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, θα έχετε προβλήματα στην Αθήνα;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μείνει όρθια ούτως ή άλλως. Η μεγάλη δύναμή μας είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου: εμείς δεν κάνουμε τίποτα χωρίς τους Έλληνες. Μετά από πέντε χρόνια και τις δεσμεύσεις κάποιων ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα ρίχνοντας τα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των φτωχών, ο κόσμος καταλαβαίνει πολλά. Με σταματούν στον δρόμο και μου λένε να λέμε την αλήθεια στον λαό και να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Αν παρόλ' αυτά οι Βρυξέλλες δεν αποδεχτούν το σχέδιό σας;

Τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά, όπως λέει ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε γατζωμένοι στις καρέκλες μας. Θα μπορούσαμε να ξαναπάμε σε εκλογές ή να κάνουμε δημοψήφισμα (για το ευρώ).

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ;

Τυπικές

Τι εννοείτε;

Η ΕΚΤ είναι πολύ «αυστηρή» στην αντιμετώπιση της Ελλάδας. Το 2012, σε μια παρόμοια κρίση με συντηρητική όμως κυβέρνηση, έδειχνε πιο ευέλικτη, βοηθούσε χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εκδίδει βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Τώρα, αντιθέτως, έχει κατά πολύ μεταβάλει το καθεστώς αυτό.

Πότε πιστεύετε πως η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε; Λέγεται τον Ιούλιο.

Νομίζω πως η ποσοτική χαλάρωση θα έπρεπε να γίνει όπου η έλλειψη ανάπτυξης είναι μεγαλύτερη. Αντ’ αυτού θα αγοράσουν μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων. Πιστεύω λοιπόν, ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα… χθες. Ούτε καν αύριο. Θεωρώ πως ο Ντράγκι είναι ένας υπέροχος κεντρικός τραπεζίτης, δεδομένων των συνθηκών περιορισμένης ελευθερίας μέσα στις οποίες κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να κάνει πολιτικές κρίσεις, αλλά να αντιμετωπίζει όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο.

Πηγη: enikonomia.gr