Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε μέλι σχεδόν από παντού, οι πωλητές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους προκειμένου να πωλούν είδη μελιού που δεν είναι 100% φυσικά...
Θα μάθουμε λοιπόν, πώς να ξεχωρίζουμε αν το μέλι που αγοράσαμε είναι φυσικό ή όχι.
1. Το πρώτο βήμα που θα μας βοηθήσει είναι να διαβάζουμε τη σύστασή του στο πίσω μέρος του βάζου. Ο κατασκευαστής οφείλει να καθορίζει τα συστατικά καθώς και το ποσοστό που περιέχονται στο μέλι.
2. Το φυσικό μέλι δεν έχει κολλώδη υφή. Βάζουμε λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τα τρίβουμε ελαφρά. Το φυσικό μέλι θα απορροφηθεί από το δέρμα μας. Αν δούμε ότι γίνεται κολλώδες, σημαίνει ότι περιέχει ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
3. Βάζουμε λίγα κουταλάκια του γλυκού μέλι σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια την θερμαίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει, ενώ το νοθευμένο θα γίνει αφρώδες και θα βγάλει φυσαλίδες.
4. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες μέλι σε ένα χαρτί για να διαπιστώσουμε την καθαρότητα των συστατικών. Ύστερα από λίγο, αν απορροφηθεί από το χαρτί, τότε πρόκειται για φυσικό προϊόν.
5. Ρίχνουμε λίγο μέλι κοντά σε μια φωλιά μυρμηγκιών. Αν τα μυρμήγκια έλκονται από το μέλι, τότε είναι φυσικό.
6. Βάζουμε λίγο μέλι μέσα σε νερό. Αν σκληρύνει και πέσει στον πυθμένα του ποτηριού, σημαίνει ότι είναι φυσικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαλυθεί στο νερό.
7. Το φυσικό μέλι αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και τη γλώσσα σε αντίθεση με το νοθευμένο που δεν έχει παρόμοια αποτελέσματα.
8. Το φυσικό μέλι γίνεται βαρύτερο όταν το απλώσετε πάνω σε μια φέτα ψωμιού, ενώ το νοθευμένο απλώς θα μουσκέψει την επιφάνειά της.
Πηγη: enallaxnews.gr