Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Στο πλεόνασμα του 2014.... εντόπισαν «τρύπα» τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ!

Με το... καλημέρα, τα τεχνικά κλιμάκια των... θεσμών εντόπισαν και ανέδειξαν «τρύπα» τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2014...

Πλέον στην Αθήνα περιμένουν τον... λογαριασμό, σπεύδοντας να δηλώσουν ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων περικοπών ή αυξήσεων φόρων.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το 2014 θα έπρεπε να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ότι το πλεόνασμα θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το στόχο και συγκεκριμένα στο 1,8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, εν όψει εκλογών και μετά από τα πρώτα σημάδια αναταράξεων, στελέχη του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου έλεγαν από το Δεκέμβριο κιόλας ότι ο πήχης θα πρέπει να τεθεί στο 1,5% δηλαδή ακριβώς στο στόχο.

Επειτα από μια έντονη προεκλογική και μετεκλογική περίοδο κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους περνάνε δια πυρός και σιδήρου, οι τελευταίες εκτιμήσεις κατεβάζουν τον πήχη του πλεονάσματος στο 0,6% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα, αφού τα στοιχεία που δόθηκαν στις πολύωρες συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ήταν χειρότερα από αυτά του προηγούμενου 20ημέρου.

Πού οφείλεται το πρόβλημα; 

Αν και οι δαπάνες έκλεισαν περίπου 1 δισ ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, τα έσοδα- όχι μόνο τα φορολογικά- φαίνεται ότι υστερούν 3 με 3,5 δισ ευρώ από τις προβλέψεις, κάτι που σημαίνει πολύ απλά 2 με 2,5 δισ ευρώ μικρότερο πλεόνασμα.

Τι συνεπάγεται αυτό; Μεγαλύτερο "κενό" στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και πιο έντονη πίεση από τους δανειστές για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα!

Η πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν να ρίξει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πλαστό «success story» και να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν υφεσιακά μέτρα.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να απαντήσει πώς θα χειριστούμε τις αναμενόμενες πιέσεις για διορθωτικά μέτρα, ειδικά από τη στιγμή που η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές αφορά κατ' αρχάς στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και όχι τα δημοσιονομικά μεγέθη του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προβλέπει ότι ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί αναλόγως της κατάστασης της οικονομίας, χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στα μεγέθη του 2014, τα οποία θα επικυρωθούν από την EUROSTAT τον Απρίλιο.

Πηγή: iefimerida.gr