Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε πως θα έχετε «καθαρό» μυαλό

Απλές διατροφικές συνήθειες που θα βελτιώσουν τη κριτική σας σκέψη.

Για να έχετε μια αποδοτική ημέρα στη δουλειά δε χρειάζεται μόνο ένα πλούσιο πρωινό που θα σας γεμίσει με ενέργεια, αλλά και συγκεκριμένες τροφές που θα κάνουν την κριτική σας σκέψη - το «δυνατό σας σημείο»...


Η ικανότητα της κριτικής σκέψης είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος αν θέλει να πετύχει επαγγελματικά.

Η κριτική σκέψη δεν είναι έμφυτη. Καλλιεργείται. Κανείς, όμως, δεν είχε μέχρι σήμερα υπολογίσει πως ακόμα και η διατροφή μπορεί να την επηρεάσει και να καθορίσει κατά πόσο κάποιος μπορεί να λάβει σωστές αποφάσεις.

Δεν υπάρχει ένα «μυστικό φίλτρο» που να σας ξάνει ξαφνικά να σκέφτεστε πιο καθαρά, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ώστε να το καταφέρετε.

1. «Ναι» στον καφέ αλλά με μέτρο

Η καφεΐνη μπορεί να νιώσετε πως σας «ανεβάζει», αλλά στην πραγματικότητα δε πρόκειται να σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια. Πρόκειται για ένα «φάρμακο» – ένα διεγερτικό – το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητα σκέψης και προσοχής. Οι περισσότερες έρευνες ως προς την επίδραση που έχει η καφεΐνη στον τρόπο σκέψης γίνονται σε δοσολογίες των 200 έως 300 mg . καφεΐνης, περίπου δηλαδή δύο φλιτζάνια καφέ. Μια δόση μεγαλύτερη από αυτή μπορεί να έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης η μεγάλη δόση καφεΐνης συνδέεται με το άγχος, μη δομημένο λόγο και σκέψη.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να πηγαίνει συχνά προς την καφετιέρα, να θυμάστε τα παραπάνω. Θέλετε να πίνετε κάτι όσο δουλεύετε; Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με τσάι.

2. Βάλτε τα δημητριακά στο ντουλάπι

Τι τρώτε το πρωί; Μήπως δημητριακά με μέλι και έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι; Εάν ναι θα νιώσετε ξαφνικά μια απερίγραπτη ενέργεια να καταβάλει το σώμα σας. Το φαινόμενο sugar high προκαλεί ένα είδους μέθης, που συνεπάγεται μιας ευδιαθεσίας – όπως ακριβώς γίνεται και με το ποτό. Όταν, όμως, η επίδραση αυτή περάσει (συνήθως μια – δυο ώρες μετά) η ικανότητα σας να σκέφτεστε καθαρά θα μειωθεί δραματικά και ίσως νιώσετε ακόμα και εξαντλημένοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι απλοί υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα, αυξάνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την ενέργειά σας , τα οποία στη συνέχεια πέφτουν κατακόρυφα.

Θα δείτε πως η λειτουργία του εγκεφάλου σας μπορεί να επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που ίσως να μη μπορείτε να θυμηθείτε κάποια πράγματα.

Για να καταπολεμηθεί αυτό, είναι καλύτερο να περιορίσετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και να αρχίσετε τις πιο υγιεινές τροφές. Φροντίστε να συνδυάσετε οποιαδήποτε πρόσληψη ζάχαρης με κάποια πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για να υπάρχει μια ισορροπία.

Αν τώρα δε μπορείτε να πείτε «όχι» σε μια δόση γλυκού για πρωινό πιείτε έναν βιολογικό χυμό μύλου, λίγο βούτυρο από αμύγδαλο και λίγο βούτυρο αμυγδάλου. Επίσης, αν προσθέσετε μπάρες λαχανικών στη διατροφή σας πριν από το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο θα εμπλουτίσετε εύκολα το πρόγραμμα σας περισσότερες φυτικές ίνες.

3. Go Nuts

Δεν είναι τυχαίο το αγγλικό λογοπαίγνιο. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν αποδεδειγμένα να βοηθήσουν στο να διατηρήσετε το μυαλό σας σε άριστη κατάσταση, σε συνδυασμό πάντα με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία συνδέεται με τη λιγότερη γνωστική εξασθένηση . Συγκεκριμένα, τα καρύδια έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις επαγωγική δεξιότητες συλλογισμού, θεμελιώδους σημασίας για την κριτική σκέψη. Δεν είναι μόνο νόστιμοι, αλλά πρόκειται για ένα εύκολο σνακ που μπορείτε να φάτε στο γραφείο ή στο δρόμο.

4. Μην το παρακάνετε

Η υπερβολή στη ζωή σας – είτε πρόκειται για εργασία, ύπνο ή άσκηση – μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Προσπαθήστε να μη κάνετε υπερβολές σε ότι αφορά τα γεύματα σας. Μην ξεχειλίζετε το πιάτο σας με φαγητό όταν ξέρετε πως έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα μπροστά σας. Έχετε παρατηρήσει πως μετά από ένα γεύμα νυστάζετε; Αυτό συμβαίνει γιατί το αίμα από το κεφάλι πηγαίνει στο στομάχι για να κάνει πέψη. Τα μικρά γεύματα θα σας κρατήσουν σε ενέργεια και θα καταπολεμήσουν τη πείνα σας.

Πηγη: fortunegreece.com