Η ανακούφιση της ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού και η άντληση πόρων από συμβιβασμούς με φορολογούμενους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, συνθέτουν τη γενεσιουργό αιτία του σχεδίου που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση για τα δάνεια, τα χρέη και τους φόρους...
Αυτό θα περιλαμβάνει κούρεμα των κόκκινων δανείων για εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, εξωδικαστικό συμβιβασμό για όσους έχουν χρέη και είναι «εγκλωβισμένοι» στα δικαστήρια, περιουσιολόγιο και αμετάβλητους συντελεστές φορολόγησης.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει ταυτόχρονα τόσο να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο τείνοντας χείρα βοηθείας στις ασθενέστερες ομάδες όσο και να αποκτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Απώτερος στόχος να οικοδομήσει ένα κράτος δικαίου, όπου το πρώτο μέλημα του φορολογούμενου δεν θα είναι να φοροδιαφύγει ή να «κλέψει», αλλά να συνεργαστεί με τις αρχές, ως ίσος μεταξύ ίσων.
Η «νέα σεισάχθεια», όπως την έχει ονομάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένας από τους πυλώνες του προγράμματος της κυβέρνησης για την ανακούφιση μιας μεγάλης κατηγορίας θυμάτων της οικονομικής κρίσης στη χώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» και με έμπνευση από τις ΗΠΑ θα έχει στο επίκεντρο τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια».
Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να υποσχεθεί ρύθμιση με την οποία όσα νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν τον φορέα, ο οποίος θα αγοράζει τα δάνειά τους από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, τα δάνεια θα «κουρευτούν», ανάλογα με το πόσο έχει μειωθεί το εισόδημά τους.
Εμφαση δίνεται και στο περιουσιολόγιο, αλλά και τους ελέγχους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους. Κυβερνητική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν θα επιβληθούν οι υπερυψηλοί συντελεστές που ακούστηκαν (60%) για τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ αν θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας αυτές θα είναι μικρές. Επίσης, δεν θα επιβληθεί φόρος περιουσίας στην οποία συνυπολογίζονται καταθέσεις, ακίνητα κτλ.
Τέλος, υπάρχει έτοιμη πρόταση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια - που αφορά πάνω από 400.000 φορολογούμενους - ώστε να γίνει άμεση είσπραξη όσο δυνατόν περισσοτέρων χρημάτων από τα 15 δισεκατομμύρια των βεβαιωμένων φόρων που έχουν «εγκλωβιστεί» στις δικαστικές αίθουσες.
Πρόταση είναι να γίνει αυτό με εξωδικαστικό συμβιβασμό και προβλέπει την καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμη και με δόσεις και κούρεμα των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο, ενώ υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Κατασχέσεις στις περιουσίες των φοροφυγάδων
Σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα φτάνουν ακόμα και στη δέσμευση ή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση μέ στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους και τον περιορισμό της παραοικονομίας.
Η υστέρηση εσόδων, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει κινητοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στις εισπράξεις. Το βάρος πλέον πέφτει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία και λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει θεριέψει, με τις αποδείξεις να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις «δυσεύρετο είδος».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.
Οπως είχε γράψει και την περασμένη Πέμπτη «το Βήμα» στην περίπτωση που κάποιος «ξεχάσει» να δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο στοιχείο, τότε αυτόματα αυτό θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους.