Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Πώς να αφαιρείτε τα φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά

Πρόσφατη έρευνα του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας έδειξε ότι πάνω από τα μισά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στις αγορές περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων....


Ο κίνδυνος κατανάλωσης φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα από παιδιά, είναι τεράστιος, καθώς οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα, ενώ μπορούν να ενεργήσουν ως καρκινογόνα ή ακόμα και να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα.

Είναι αυτονόητο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν.

Ποιος είναι, όμως, ο ενδεδειγμένος τρόπος να τα καθαρίζετε;

Πώς να αφαιρείτε τα φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε τα βλαβερά χημικά από φρούτα και λαχανικά είναι να τα πλένετε καλά σε ένα διάλυμα από νερό και ξύδι. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να μουλιάζετε τα τρόφιμα σε διάλυμα αναλογίας 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μπόλικο φρέσκο νερό.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν, σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες κ.τ.λ. να προτιμάτε αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού, καθώς το ξύδι μπορεί να εισέλθει στο τρόφιμο και -σε περίπτωση που δεν ξεπλυθεί πολύ καλά- να το χαλάσει.

Τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με την έρευνα του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας, τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα είναι τα εξής: Μήλα, φράουλες, σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές, αρακάς και πατάτες.

Αντίθετα, τα πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, με τα λιγότερα φυτοφάρμακα, είναι: Το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, η μελιτζάνα, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, το κουνουπίδι και οι γλυκοπατάτες.

Τι άλλο να προσέχετε

Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, φροντίστε να αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πριν τα σερβίρετε στην οικογένεια.

Επιπλέον, μάθετε στα παιδιά να μην πιάνουν άπλυτα φρούτα και λαχανικά, γιατί μπορεί να έχουν φυτοφάρμακα, τα οποία να εισέλθουν έπειτα από τα χέρια στο στόμα των παιδιών.

Προτιμήστε να διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου, καθώς έτσι βοηθάτε την διάσπαση του φυτοφαρμάκου. Αν τα βάζετε στο ψυγείο, φροντίστε πρώτα να τα έχετε πλύνει καλά, με τον παραπάνω τρόπο.

Τέλος, προτιμάτε πάντα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, γιατί στα εκτός εποχής παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση φυτοφαρμάκων, και σε καμία περίπτωση μην τα μαγειρεύετε άπλυτα.

Πηγή: mama365.gr