Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup που θα εξετάσει το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης...
Η επικοινωνία κράτησε περίπου 50 λεπτά και το κλίμα ήταν θετικό και εποικοδομητικό, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει διάθεση για αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται να τηρεί πιο ήπια στάση σε σχέση με εκείνη του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές και επισήμαναν ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση μέσω των διπλωματικών αντιπροσωπειών σχετικά με το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.
Τις τελευταίες ώρες, μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος, υπάρχει διαφοροποίηση στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να απορίπτει το ελληνικό αίτημα, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Γερμανία αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια συμφωνία σχετικά με την επέκταση του ελληνικού προγράμματος.
Η Γερμανία θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητο να υποβληθεί ένα νέο προσχέδιο από την Ελλάδα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ιδιωτικής φύσης των συζητήσεων.
Αισιοδοξία για θετική κατάληξη
Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της Παρασκευής θα επιτευχθεί συμφωνία εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες προτάσεις, ότι έγινε μεγάλη προεργασία και πως «δεν έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση».
Αν αρνηθούν, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα γονατισμένη. Τόνισε, ωστόσο, ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα».
«H απόφαση που θα λάβουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό αίτημα παράτασης, θα δείξει ποιος είναι αυτός που θέλει να βρεθεί μια λύση και ποιος όχι» σχολίαζαν νωρίτερα κύκλοι της κυβέρνησης, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορίπτοντας το αίτημα της Ελλάδας ως μη λύση.
«Το αυριανό Eurogroup έχει δυο επιλογές: να αποδεχθεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα (για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης). Η απόφαση που θα ληφθεί θα δείξει και ποιος είναι αυτός που όντως επιθυμεί την εξεύρεση λύσης», έλεγαν οι κύκλοι της κυβέρνησης, δείχνοντας τη γερμανική πλευρά.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος απέριψε το αίτημα της ελληνικής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup τη Δευτέρα, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση και δεν πληροί τους όρους του προγράμματος με βάση τη χρηματοδότηση - γέφυρα.
«Η επιστολή που λάβαμε από την Αθήνα δεν συνιστά μια πρόταση που οδηγεί σε μια βιώσιμη λύση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ.Σόιμπλε.
Από την άλλη πλευρά, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστήριξε ότι «ένα ναι ή ένα όχι δεν μπορεί να ειπωθεί τόσο σύντομα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα».
«Έχουμε λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τις ελληνικές προτάσεις», σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τους ίδιους τους Έλληνες.
Ο ίδιος τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστούν σε άμεσο χρόνο.