Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

5 σημάδια που δείχνουν πως ΔΕΝ κάνετε για αφεντικό

Και ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο αρχηγός σε μια ομάδα ή να κατέχει κάποια ηγετική θέση στη δουλειά του. 

Ωστόσο, το γεγονός πως το επιθυμούμε δεν σημαίνει πως διαθέτουμε και τα κατάλληλα προσόντα για να γίνουμε....

Κάποιες φορές βλέπουμε ανθρώπους να κατέχουν ηγετικές θέσεις διότι φέρνουν συνεχώς νέους πελάτες στην εταιρεία και αναπτύσσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά τελικά λίγοι είναι εκείνοι που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί τους και να ενταχθούν στην ομάδα τους. Ο λόγος; Ίσως τελικά να μην είναι κατάλληλοι για τη θέση αυτή.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι τι ακριβώς μας κάνει ακατάλληλους για μια ηγετική θέση; Ποιο στοιχείο; Διαβάζοντας τα παρακάτω θα καταλάβετε ποιο είναι αυτό.

1. Η ομάδα σας είναι εξουθενωμένη

Το να είσαι φιλόδοξος είναι σημαντικό χαρακτηριστικό ενός αρχηγού. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είστε υπερβολικά απαιτητικοί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας, διότι η υπερβολική πίεση οδηγεί τελικά στην εξάντληση. Και μπορείς εσείς οι ίδιοι να νιώθετε περήφανοι με τα αποτελέσματα της δουλειάς σας ωστόσο, αυτό μπορεί να βλάψει την απόδοση της ομάδα σας.

2. Δεν υπάρχει σωστή κατεύθυνση

Βιάζεστε να ολοκληρώσετε αυτό που έχετε αναλάβει αλλά δεν έχετε σκεφτεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε για να γίνει αυτό. Συγκεντρώνετε την ομάδα σας για να συζητήσετε και τότε αρχίζετε να σκέφτεστε δυνατά. Τότε συνειδητοποιείτε πως οι σκέψεις σας είναι αντιφατικές και αντί να δώσετε μια σαφή κατεύθυνση στην ομάδα σας για το πώς να κινηθεί, τους δημιουργείτε περισσότερη σύγχυση. Επιπλέον, στο τέλος της συζήτησης καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν σαφή στόχοι.

3. Φωνάζετε στην ομάδα σας σε δημόσιο χώρο

Το να επιπλήττεται την ομάδα σας σε δημόσιο χώρο, μόνο κακό προκαλεί στην εικόνα σας ως αρχηγός μιας ομάδας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε περίπτωση που έχετε ορισμένα παράπονα από την ομάδα σας είναι να τους μιλήσετε σε έναν κλειστό χώρο. Το να κάνετε την ομάδας σας να νιώθει άβολα φωνάζοντάς τους σε δημόσιο χώρο, δεν σας κάνει καλύτερο αρχηγό.

4. Δεσμεύεστε σε πράγματα αλλά δεν τα τηρείτε

Συναντάτε κάποιον πελάτη σας και δεσμεύεστε πως όλα θα γίνουν έτσι όπως τα έχετε συμφωνήσει. Στη συνέχεια όμως, κάτι γίνεται και δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις σας. Αν η ομάδας σας καταλάβει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο αμέσως θα χάσει την πίστη της σε εσάς και αυτό θα μειώσει την αξιοπιστία σας.

5. Βάζετε πολλά άτομα να κάνουν το ίδιο πράγμα


Αν και αρχικά αυτό ακούγεται καλό διότι στο τέλος θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο καλύτερο, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο είναι τα άτομα που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν το ίδιο έργο να θυμώσουν και να απογοητευτούν που τελικά δεν θα χρησιμοποιείσετε τη δική τους ιδέα και να πιστέψουν ότι δεν τα εμπιστεύεστε. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό δεν είναι καλό για την εικόνα ενός αρχηγού.

Πηγη: newmoney.gr