Τι έγινε στην ιδρυτική διακήρυξη στο Μουσείο Μπενάκη
«Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός...
Απαντήσεις, σε ήπιο πάντως τόνο και με προσεκτικό πλην σαφή τρόπο, σε όσους τον κατηγορούν για την ίδρυση του νέου κομματος, έδωσε ο Γιώργος Παπανδρεου παρουσιάζοντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο πρώην πρωθυπουργός κινήθηκε μάλιστα και σε προσωπικό τόνο, θέλοντας να διαμηνύσει οτι δεν πρόκειται για μια δική του επιδίωξη, αλλα για μια συλλογική προσπάθεια.
«Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα. Κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Τους αγνοούμε» τονισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για "διάσπαση". Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη. Και μέσα από αυτήν, για την εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση - και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα». Έδωσε δε απάντηση και στις σχετικές αιχμές του Ευαγγελου Βενιζέλου: «Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός. Είναι υπόθεση πολλών. Πάρα πολλών».
Και συνέχισε σε πιο έντονο ύφος: «Αλλά αφού εγκαλούμαι προσωπικά, ας απαντήσω και με ένα πιο προσωπικό τόνο. Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά "καταπίνουν" δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα - θα βολευόμουν. Επέλεξα, για άλλη μία φορά, το δύσκολο δρόμο.
Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.
Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα.
Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου. Αλλά στην πολιτική έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα. Το κοινό καλό.
Να υπηρετώ αυτό που θεωρώ το δίκιο, το σωστό, το προοδευτικό, το ανθρώπινο».
Δεν παρέλειψε δε να απαντήσει και σε οσους «Ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας», όπως είπε: «Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο».
Αναφερόμενος στην ουσία του εγχειρήματος του ο κ. Παπανδρέου σημείωσε:
«Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους θεωρούν ότι έχουν το προνόμιο να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν.
Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της. Τη συντήρηση, που αντιμετωπίζει το δημόσιο σαν πελατειακό λάφυρο, που υπονομεύει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με τον διαρκή κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας.
Αντίπαλός μας το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού, και ένα κατεστημένο που άφησε αυτές τις αντιλήψεις, τις πρακτικές να γιγαντωθούν, να οδηγήσουν τη χώρα στο γκρεμό και να πνίξουν τις δυνατότητες του λαού και της πατρίδας μας.
Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτό παράγει».
Παρουσία πλήθους κόσμου η ιδρυτική διακήρυξη
Περίπου 40.000 άνθρωποι άκουσαν διαδικτυακά το κάλεσμα συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα που απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το νέο κόμμα το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Μπενάκη.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν άνω των προσδοκιών, καθώς ο χώρος αποδείχθηκε πολύ μικρός, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν εκτός αμφιθεάτρου, με ουρές έως την είσοδο του κτιρίου.
Η εικόνα παρέλασης παλαιών κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενη, ωστόσο συμμετείχαν και αρκετοί από τη νεολαία, με κεντρικό ρόλο στην οργάνωση για την επίσημη του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», με έμβλημα ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.
Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στο Μουσείο Μπενάκη λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και αποθεώθηκε από τους οπαδούς του, που μάλιστα είχαν κλείσει ακόμα και το δρόμο έξω από το Μουσείο.
Αρκετά τα συνθήματα όπως «το κίνημα φουντώνει το κίνημα νικά να πέσει η δεξιά», «Γιωργο, προχωρά, σε θελει όλη χώρα», «το Μπενάκη είναι μικρό, δεν χωράει το λαό» και «Γιώργο, μαζί θα γράψουμε ιστορία».
Ποιοι ήταν παρόντες, ποιοι θα είναι στα ψηφοδέλτια
Εντύπωση έκανε η παρουσία του Χρήστου Αηδόνη, βουλευτής Δράμας, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και είχε ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα στην προεδρική εκλογή. Παρόντες επίσης, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Συμεών Κεδίκογλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκρατής Ξυνίδης, Γιάννης Πανάρετος, Άγγελος Τόλκας, Έλσα Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαθανάση, Νίκος Αθανασάκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Παύλος Γερουλάνος, Γρηγόρης Νιώτης, Μαρία Καρακλιούμη, Πέτρος Λάμπρου, Ροδούλα Ζήση, Ανδρέας Φούρας, Δημήτρης Δρούτσας, Παναγιώτης Κρητικός, Χρήστος Μαγκούφης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκος Τσώνης, Αγγέλα Κοκόλα, Μανώλης Στρατάκης, Απόστολος Κατσιφάρας, Σταύρος Αρναουτάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Άντα Παπανδρέου, Νίκος Παπανδρέου, Αντρίκος Παπανδρέου, Μαριλένα Κοππά, Ελισσάβετ Παπαζώη, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιώργος Ελενόπουλος.
Ο Άγγελος Τόλκας θα είναι υποψήφιος στην Ημαθία, ο Κώστας Τριαντάφυλλος στη Χίο, Φραγκίσκος Παρασύρης και ο Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, ο Φίλιππος Σαχινίδης στη Λάρισα. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν συμπληρωθεί τα ονόματα, ώστε στις 9 Ιανουαρίου να ανακοινωθούν.
Η συγκρότηση του νέου Κινήματος θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές και θα αποφασιστούν τα πάντα.