Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Φτιάξτε τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ μελομακάρονα… από την Βέφα Αλεξιάδου

Γράφει η Βέφα Αλεξιάδου

Αρωματικά, εύκολα και γευστικά μελομακάρονα από τη Βέφα Αλεξιάδου!...


Τι χρειαζόμαστε:


-  1 1/2 κούπα λάδι
-  1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
-  1 κούπα ζάχαρη
-  3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
-  1/4 κούπας κονιάκ
-  2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
-  2 κουταλάκια μπέικιν
-  1 κουταλάκι σόδα
-  8 κούπες αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι:

-  2 κούπες μέλι
-  2 κούπες ζάχαρη
-  2 κούπες νερό

Γαρνίρισμα:

- 1/2 κούπα καρύδια
- 1 κουτ.γλ.  κανέλα
- 1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο

Πώς το κάνουμε:

1. Χτυπάμε το λάδι με μαγειρικό λίπος, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το κονιάκ.

2. Ανακατεύουμε μπαίκιν, σόδα, αλεύρι (κοσκινισμένα) και κάνουμε μία λακουβίτσα, όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά.

3. Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να ροδίσουν.

4. Βράζουμε σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο.

5. Οταν πιούν το σιρόπι αναποδογυρίζουμε, να μελώσουν και από τις δύο πλευρές.

6. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

7. Ανακατεύουμε καρύδια κανέλα γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.

Λίγα μυστικά ακόμα

- Αν κάνετε δύο δόσεις καλύτερα να τις κάνετε χωριστά γιατί δουλεύετε καλύτερα τη ζύμη

- Κρατάτε μία κούπα από το αλεύρι όταν ξεκινήσετε το ζύμωμα για να δείτε πόσο θα σηκώσει

- Κάντε τη μισή δόση σιρόπι (1 νερό, 1 ζάχαρη, 1 μέλι), χωριστά για κάθε ταψί για να μην σας καραμελώνει, ζεσταίνοντας το.

Ευχαριστούμε τη Βέφα για την ωραία συνταγή και εύχομαστε να αρέσουν και σε σας! Καλή επιτυχία!!