Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τεράστια απάτη με δάνεια στην Πελοπόννησο - 5 εκατομμύρια η ζημιά για την τράπεζα!

Στην υπόθεση είναι μπλεγμένοι τραπεζικοί υπάλληλοι, πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι, που κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα!..


Το τεράστιο κύκλωμα που υπερτιμολογούσε ακίνητα και έδινε παράνομα δάνεια σε βάρος της τράπεζας, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Ερευνήθηκαν συνολικά εβδομήντα 71 περιπτώσεις παράτυπων δανειοδοτήσεων, στην πλειονότητα των οποίων οι εκταμιεύσεις κατέληγαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης!

Η Αστυνομία, "παρακολουθούσε" εδώ και καιρό τη δράση του κυκλώματος, το οποίο εκτιμάται ότι "δούλευε" ανενόχλητο, εδώ και μια πενταετία!

Αρχηγός... από "μέσα"

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ηγετικό ρόλο είχε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας χορήγησης στεγαστικών δανείων, σε τραπεζικό υποκατάστημα επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου.

Κάποια στιγμή, οι υπεύθυνοι της τράπεζας άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχει οικονομική ζημιά και ζήτησαν να γίνει έρευνα, για το αν έχει ποινική ευθύνη ο προϊστάμενος του τμήματος χορήγησης στεγαστικών δανείων του συγκεκριμένου τραπεζικού υποκαταστήματος.

Από την έρευνα προέκυψε, ότι ο συγκεκριμένος τμηματάρχης που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο, είχε ως άμεσους συνεργούς την βοηθό του, επίσης τραπεζικό στέλεχος, τον νομικό σύμβουλο του υποκαταστήματος, πέντε συνεργαζόμενους μηχανικούς και τρεις μεσάζοντες - διαμεσολαβητές των αγοραπωλησιών.

Πώς "λειτουργούσε" το κύκλωμα
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια. Αρχικά ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές - δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Στη συνέχεια, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας, το οποίο διαχειριζόταν ο τμηματάρχης του υποκαταστήματος,

οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί - μέλη της οργάνωσης, έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να πωλούνται ακόμη και σε τιμές τριπλάσιες από την πραγματική.

Τα λεφτά των παράτυπων δανείων κατέληγαν... στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν κατέληγαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων στους λογαριασμούς δανειοληπτών και πωλητών αλλά όπως προέκυψε από την μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν αναληφθεί από το ταμείο της τράπεζας, με πλαστογραφημένα παραστατικά ταμειακών συναλλαγών, καταλήγοντας σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αναμένεται να ταυτοποιηθούν - προσωποποιηθούν από την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελίες, ερευνήθηκαν συνολικά 71 περιπτώσεις παράνομης δανειοδότησης και υπερκοστολόγησης ακινήτων.

Οι πιο ενδεικτικές περιπτώσεις παράνομων δανείων που εντόπισαν οι αρχές

- Χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε Αλβανούς, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως δανειολήπτης δύο στεγαστικών δανείων, τα οποία όπως ισχυρίστηκε ουδέποτε είχε λάβει. Συγγενής του, ο οποίος φερόταν ως συνδανειολήπτης, επίσης δήλωσε άγνοια για τις δανειακές συμβάσεις,

- Χορήγηση τριών στεγαστικών δανείων σε αλλοδαπούς από την Αίγυπτο, στις περιπτώσεις των οποίων, όπως και στις περιπτώσεις των προαναφερόμενων Αλβανών, εμφανίζεται ως πωλητής οικοπέδου το ίδιο άτομο, ενώ τις εκτιμήσεις των ακινήτων έκανε η ίδια μηχανικός, με σημαντικού ύψους υπερεκτίμηση της εμπορικής τους αξίας,

- Χορήγηση στεγαστικού δανείου σε Έλληνα, στην περίπτωση του οποίου αναφέρεται ως πωλήτρια συγγενής του ατόμου, που στις προηγούμενες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως πωλητής των οικοπέδων.

- Χορήγηση επτά στεγαστικών δανείων σε Ρώσους, Σύρους, Ιρανούς και Γεωργιανούς, όπου σε όλες τις περιπτώσεις στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων και ακινήτων είχαν εμπλακεί, ως διαμεσολαβητές, μέλη της οργάνωσης.

Σε μία περίπτωση, κατά δήλωση του πωλητή, ο "άτυπος μεσολαβητής" ήταν αυτός που παρέλαβε το ποσό (πέραν του τιμήματος πώλησης) από το δάνειο που εκταμιεύτηκε σε μετρητά.

Επίσης όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις αφορούσαν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από δυο συνεργαζόμενες μηχανικούς και είχαν κοινό κομιστή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή των αιτημάτων, τον νομικό σύμβουλο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Όλα τα στοιχεία των προαναφερόμενων 14 περιπτώσεων, καθώς και στοιχεία για ακόμη 57 υποθέσεις συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε επίσης στην αναζήτηση τραπεζικών λογαριασμών, που τηρούνται σε Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς και των χρηματικών υπολοίπων αυτών κατά το χρόνο του ελέγχου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τρία από τα εμπλεκόμενα άτομα εμφανίζουν σημαντικού ύψους υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και με αντίστοιχες του Τραπεζικού Ιδρύματος, η συνολική ζημία που προκλήθηκε από τις παράνομες αγοραπωλησίες και τις επίσης παράνομες - παράτυπες δανειοδοτήσεις σε βάρος της Τράπεζας, ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ τουλάχιστον...

Πηγή: Ελληνική Αστυνομία