Το σπίτι πουλήθηκε σε έναν 75χρονο από την Πάτρα, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες...
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο συμβόλαιο περιγράφεται ότι θα μετατραπεί σε Μουσείο Ολυμπισμού, Τεχνών και Γραμμάτων και πως παραχωρείται στον Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών.
Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες θα γίνει αναπαλαίωση και ανακαίνιση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του κτιρίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς Μαλλιάς Θεόδωρος αναφέρει:
«Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα που επικράτησε στο γραφείο της γνωστής και ευγενικής συμβολαιογράφου κ. Ελένης Λαλαγιάννη Σαλονικίδη, παρουσία της εκπροσώπου των πωλητών κ. Βασιλοπούλου Μαρίνας, του γνωστού δικηγόρου κ. Βγενόπουλου Αλκαίου, νομικό εκπρόσωπο του Αγοραστή, του ακάματου Παλαμιστή κτηματομεσίτη Γκότσινα Νικόλαου και του εκπροσώπου του ευγενή ευπατρίδη, συμπολίτη μας κ. Στεφανόπουλου, καθηγητή κ. Μαλλιά Θεόδωρου, κατατέθηκαν οι ιστορικές υπογραφές οι οποίες σηματοδοτούν την αναγέννηση της ψυχής και της καρδιάς του μεγάλου μας Εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά μέσα στο σπίτι που τόσο πολύ αγάπησε.
Ο λαός της Πάτρας και ο πιο απόμακρος επισκέπτης, θα αναβιώσει μέσα από το Μουσείο Ολυμπισμού, Γραμμάτων και Τεχνών το ιερό δώρο που χάρισε ο ποιητής στην ανθρωπότητα, τον διαχρονικό, προφητικό και οικουμενικό Ολυμπιακό Ύμνο μια ανεκτίμητη κληρονομιά, μια αστείρευτη πηγή ψυχικής και σωματικής τελειότητας, που υμνεί τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Μέσα από τους στίχους του ποιητή αναβιώνουν οι αρχές και αξίες για παγκόσμια ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατική ισότητα, ηθική καταξίωση, πανανθρώπινη συναδέλφωση, ευγενής άμιλλα και βαθειά πίστη στην ανθρώπινη αξία.
Η ανάδειξη του Αρχαίου Πνεύματος του Αθάνατου, από τα βάθη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, που επικαλέσθηκε ο ποιητής διαμορφώνει την ιστορική συνέχεια από το Ομηρικό απόφθεγμα. «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» το Πλατωνικό «το καλόν κ’αγαθόν» μέχρι την σύγχρονη εποχή του Παλαμά με την δημιουργία του «σιδερένιου κ’ άξιου κορμιού» δηλαδή, τον υγιή, ρωμαλέο και ευγενικό, καλό πολίτη, που με το «αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι» για τον νικητή, εμπνέει το « ευ αγωνίζεσθε» την «ευγενή άμιλλα» και την αρετή της ανιδιοτέλειας.
Ιδανικά που ονειρεύτηκε να αναβιώσει στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες ο μεγάλος παιδαγωγός Pierre de Coubertin μαζί με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριο Βικέλα όταν ανέθεσαν στον νεαρό τότε ποιητή Κωστή Παλαμά να στιχουργήσει τον Ολυμπιακό Ύμνο.
Ο κόσμος μέσα από το Μουσείο θα γνωρίσει επίσης τον άνθρωπο και ποιητή Κωστή Παλαμά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους εμάς, στον συμπολίτη ευεργέτη μας κ. Στεφανόπουλο Αθανάσιο και την αξιοπρεπή οικογενειά του που θα συνεχίσουν με μεγάλη φροντίδα και αγάπη να ολοκληρώσουν το όνειρο που από τα μαθητικά του χρόνια γινόταν βίωμα, την ανάδειξη της οικίας του Κωστή Παλαμά σε Μουσείο Πολιτισμού, Ολυμπισμού Γραμμάτων και Τεχνών «Κωστής Παλαμάς»
Από εμάς, ένα ακόμη ιστορικό κάλεσμα σε κάθε πολίτη της Πάτρας, στους λάτρες του Πατριάρχη των γραμμάτων του Κωστή Παλαμά, να προστρέξουν και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό, ο καθένας από το δικό μετερίζι, ώστε το όνειρο όλων μας να γίνει πραγματικότητα. Τώρα έχουμε τα θεμέλια. Άς θρονιάσουμε και τα υπόλοιπα αγκωνάρια."
Πηγη: thebest.gr