Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη της επιδημίας του Έμπολα είναι αρκετά δυσοίωνες, καθώς σε νέα ανακοίνωσή του ο βοηθός του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ Bruce Aylward δήλωσε πως αναμένεται να καταγραφούν έως και 10.000 νέα κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση για τους ερχόμενους δύο μήνες...
Παράλληλα, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού έχει σκαρφαλώσει στο 70%, ενώ σε παλαιότερες ανακοινώσεις του ΠΟΥ δεν ξεπερνούσε το 50-55%.
Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, τα ερωτήματα παραμένουν για τους τρόπους μετάδοσης και την ταυτότητα του ιού.
Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα όταν εισβάλλει σε αυτό ο Έμπολα;
Όπως εξηγεί ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal Τζέισον Μπελίνι, ο ιός επιτίθεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα κύτταρα που σχηματίζουν το λεπτό στρώμα του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων.
Ο Έμπολα επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των τριχοειδών αγγείων, των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του σώματος. Καθώς ο ιός αντιγράφεται και πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα, οι δεσμοί μεταξύ των ενδοθηλιακών κυττάρων χαλαρώνουν κι έτσι το αίμα μπορεί να «διαρρεύσει» με ευκολία.
Για το λόγο αυτό, συνήθη συμπτώματα της λοίμωξης από τον Έμπολα είναι το κοκκίνισμα των ματιών, η αιμορραγία της μύτης και το αίμα στα κόπρανα. Η απώλεια αίματος έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης και την αφυδάτωση του οργανισμού.
Ο Έμπολα προσβάλλει επίσης τα ενδοθηλιακά κύτταρα των μεγαλύτερων φλεβών και αρτηριών του σώματος. Εκεί, ένα στρώμα μυών αποτρέπει την εκροή αίματος.
Όταν όμως υπάρχουν βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα παρατηρείται απώλεια του μυϊκού τόνου. Κατ' επέκταση, τα αιμοφόρα αγγεία δε λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά και δεν παρέχεται αρκετό αίμα στα ζωτικά όργανα του σώματος.
Σταδιακά, οι πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά, ο εγκέφαλος και κάθε όργανο του σώματος αρχίζει να δυσλειτουργεί.
Πηγή: onmed.gr