Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν

Την απόλυτη επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την εκλογή του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τουρκία έδειξαν τα αποτέλεσμα της κάλπης...


Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο λαός εξέφρασε τη βούλησή του» και πρόσθεσε ότι θα κάνει δήλωση μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

«Ελπίζω ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη, αλλά η εξέδρα έχει πάρει την απόφασή της. Ο λαός εξέφρασε τη βούλησή του» δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αγκυρα.

«Τη στιγμή που τα αποτελέσματα θα φτάσουν στο 100%, θα απευθυνθώ στο λαό από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Τον Ερντογάν συνεχάρη λίγο μετά τις 9:30 ο κύριος αντίπαλός του Εκμελετίν Ιχσάνογλου. «Συγχαίρω τον κ. πρωθυπουργό και τους εύχομαι επιτυχία» δήλωσε ο Ιχσάνογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 8 το απόγευμα στο Twitter ότι «ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που εκλέγεται από το λαό».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, στο 93,7% των καταμετρημένων ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,05%, έναντι 37,81% του κύριου αντιπάλου του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Όσο για τον τρίτο υποψήφιο, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει το 9,14% που θεωρείται επιτυχία.

Ο αντιπρόεδρος του AKP Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι ο Ερντογάν εκλέγεται με ποσοστό «λίγο πάνω από 52%».

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Τουρκία, σε 51 πόλεις της Τουρκίας ο Ερντογάν συγκέντρωσε πάνω από 50% ενώ ο Ιχνσάνογλου επικράτησε σε μόλις 11 πόλεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χάνει επί της ουσίας μόνο στα δυτικά και νότια παράλια της χώρας ενώ κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη με ποσοστό 49,8%, όπως και την Άγκυρα ενώ ηττάται στην Σμύρνη.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από τη Δευτέρα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις το απόγευμα. Συμμετείχαν περίπου 53 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν να εκλέξουν, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας. Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV μετέδωσαν ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 56%, έναντι 35% του Ιχσάνογλου και 8% του Ντεμιρτάς.

Προ των εκλογών, τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ινστιτούτου Konda επιβεβαίωσαν την τάση για θρίαμβο του Ερντογάν, δίνοντας το 57% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 34% για τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, διακεκριμένο ιστορικό, και 9% για τον υποψήφιο της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η εκλογή του θα δώσει στον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας -που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης- λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.

«Οι πολίτες λαμβάνουν μία σημαντική απόφαση (...) για την τουρκική δημοκρατία, για το μέλλον της χώρας» δήλωσε ο Ερντογάν μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ως βασικό λόγο της αποτυχίας της στρατηγικής της αντιπολίτευσης αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές την αδυναμία του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης να συμφιλιωθεί με τις αλεβιτικές παραμέτρους του άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Στη διάσταση αυτή της προεκλογικής εκστρατείας αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές και τις αναφορές στα θέματα των ταυτοτήτων που έκανε συχνά ο πρωθυπουργός Ερντογάν τονίζοντας τις σχέσεις της ηγεσίας του CHP με την Αλεβιτική κοινότητα.

Η τακτική αυτή παραβιάζει την παράδοση αποφυγής αναφοράς σε θέματα ταυτοτήτων, αποδείχθηκε μεν αποτελεσματική, αλλά έχει καταγγελθεί ως λαϊκιστική και επικίνδυνη.
                                                                                                                                     Πηγη: ΑΠΕ