Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Παγκόσμιος πανικός! - Γιατί «έπεσε» το Facebook;

"Πανικό" στον κυβερνοχώρο προκάλεσε η αδυναμία εκατομμύριων χρηστών να μπουν στο λογαριασμό τους στο Facebook -για σχεδόν ένα ημίωρο- το πρωί της Πέμπτης...

Το πρωί η σελίδα «κατέρρευσε», με αποτέλεσμα όσοι προσπαθούσαν να μπουν στο προφίλ να βρίσκονται αντιμέτωποι με το μήνυμα «Sorry, something went wrong» ( «Συγγνώμη, κάτι πήγε στραβά»).

Αυτή είναι η πρώτη φορά στη λειτουργία της ιστοσελίδας που αντιμετωπίζει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Η «κατάρρευση» κράτησε περισσότερα από είκοσι λεπτά, ενώ λίγο πριν τις 11:30 το πρωί άρχισε να επανέρχεται, αν και ακόμα όχι για όλους.

Όπως έιναι λογικό το "κρασάρισμα" του Facebook επηρέασε και την κίνηση των χρηστών στον παγκόσμιο ιστό δείχνοντας μας για ακόμα μία φορά τη δύναμη που έχει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Το Facebook δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για το «πρόβλημα»! 


Το γεγονός αυτό έδωσε για ακόμη μία φορά τροφή στα σενάρια που κάνουν λόγο για επίθεση χάκερ, στο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Χρήστες του διαδικτύου αποδίδουν την «κατάρρευση» το δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου σε τρία ενδεχόμενα:

1)    Αδυναμία των server να αντέξουν την επισκεψιμότητα

2)    Επίθεση DDOS,από χάκερς

3)    Συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου

Το πρώτο και το τρίτο ενδεχόμενο αποκλείονται καθώς το facebook διαθέτει δεκάδες χιλιάδες πανίσχυρούς servers σε ολόκληρο τον πλανήτη προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν απρόσκοπτα τα διασεκατομμύρια των χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

 Μπορείτε να δείτε την κατάσταση του Facebook πατώντας ΕΔΩ!

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο αναβάθμισης αυτό αποκλείεται καθώς η εταιρία συνηθίζει να ανημερώνει εγκαίρως τους χρήστες της όταν σχεδιάζει να αναβαθμίσει την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Πιθανότερο όπως όλα δείχνουν είναι η ιστοσελίδα να δέχθηκε επίθεση τύπου DDOS, από χάκερς.

Δείτε πως λειτουργεί μία τέτοιου τύπου επίθεση

Οι χρωματιστές μπάλες αντιπροσωπεύουν τα αιτήσεις που στέλνονται στον server ενώ από την άλλη μεριά o server προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην κίνηση αυτή.

Ο σκοπός της επίθεσης DDoS είναι ακριβώς αυτός: να στείλει παρά πολλά αιτήματα σε έναν server ξεπερνώντας την ικανότητα του για να τα εξυπηρετήσει καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο σε μηνύματα λάθους 404.