Μια σειρά αλλαγών έρχεται άμεσα στο Δημόσιο και αφορά στην επαναφορά μέρους του 13ου μισθού ως μπόνους παραγωγικότητα, παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και την εφαρμογή μόνιμα του θεσμού της κινητικότητας....
Μετά και την επισήμανση του Πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου πως οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο πρέπει να επιταχυνθούν, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει το έδαφος για τις νέες, σαρωικές αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Έθνος».
Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, επιχειρείται να εξομοιωθούν οι αποδοχές υπαλλήλων με ανάλογη προϋπηρεσία και κοινωνική κατάσταση. Αναμένεται επίσης να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγιτότητα και με τον τρόπο αυτό να καταβάλλεται μπόνους στους «παραγωγικούς» υπαλλήλους, ενώ αντίθετα θα επιβάλλονται μειώσεις σε όσους κρίνονται αντιπαραγωγικοί.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μισός 13ος μισθός αναμένεται να επανέλθει ως μπόνους μόνο για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων, ενώ αν η επίδοση του υπαλλήλου ξεπερνά το 90% τότε μόνο θα καταβάλλεται ολόκληρος.
«Στα σχέδιά μας είναι ένα μόνιμο και σταθερό σύστημα αξιολόγησης, που εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015, και το οποίο σταδιακά θα συνδέσει την παραγωγικότητα με την μισθολογία, έτσι ώστε να ανταμοίβονται οι υπάλληλοι», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σε ερώτηση για το αν θα ισχύει και το αντίστροφο, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στο 15% των υπαλλήλων που θα καταταχθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της αξιολόγησης».
Στα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι επίσης η θεσμοθέτηση μόνιμο μηχανισμού κινητικότητας που θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και θα καταργήσει τις μετατάξεις.
Προβλέπονται 2 ή 3 διαγωνισμοί ανά έτος, που θα γίνοντια υπό τον έλεγχο και τη μοριοδότηση της ανεξάρτητης αρχής και οι οποίοι θα «συμπληρώνουν» τις κενές θέσεις (αφού γίνει καταγραφή). Θέλοντας να ενισχύσει το θεσμό, ώστε να συμμετέχουν οι υπάλληλοι στους διαγωνισμούς, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δίνονται ειδικά κίνητρα όσον αφορά θέσεις στα νησιά ή δυσπρόσιτα μέρη της χώρας.