Έρχονται εκλογές και η κυβέρνηση κάνει επίθεση… παροχών με εφάπαξ επιδόματα και μειώσεις εισφορών για μερικούς μήνες στις συντάξεις, ενώ "παρέχει" και 10 με 20 ευρώ το μήνα στους μισθωτούς με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών...
Η κατάσταση μοιάζει με την παροιμία για το τυρί και τη φάκα. Η κυβέρνηση δείχνει το τυρί, αλλά όχι και τη φάκα των επόμενων μέτρων.
Πάγωμα δαπανών και νέο «ψαλίδι» στο Δημόσιο φέρνει το Μεσοπρόθεσμο
Βάσει του μεσοπρόθεσμου η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1 δισ. το χρόνο από περικοπές δημόσιων δαπανών, αλλά και επιπλέον 2,2 από φόρους.
Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών αναμένεται να σηκώσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μεγάλες περικοπές δαπανών αναμένονται στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Παιδείας και Εθνικής Άμυνας, ενώ μεγάλο ψαλίδι θα πέσει και πάλι στο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών.
Έστω ότι το πάγωμα των δημόσιων δαπανών θα επιφέρει το επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τα 2,2 δισ. από φόρους πως θα προκύψουν, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων;
Η ουσία βρίσκεται στα μέτρα που ήδη έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο και έχουν ήδη περάσει με τα διάφορα νομοσχέδια στη Βουλή με καταργήσεις αφορολόγητων κλπΤο Οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά και τους φόρους κατανάλωσης των καυσίμων, των ποτών και των τσιγάρων.
Είναι τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί τους περασμένους μήνες και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στο 2014.
2,2 δισ. ευρώ οι νέοι φόροι και 1 δισ. από τις περικοπές στο Δημόσιο
Μέχρι αργά το απόγευμα χθες υπήρχαν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015-2018.
Οι εταίροι μάλιστα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτός από νέες περικοπές και αύξηση φορολογικών εσόδων απαιτούν και απίστευτα οικονομικά επιτεύγματα.
Ο μνημονιακός στόχος της επίτευξης και διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 μοιάζει με αστείο.
Αυτή τη στιγμή με την κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη η μόνη χώρα που έχει ανάλογο πλεόνασμα είναι η Νορβηγία με τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα στο υπέδαφός της.
Κάπως έτσι πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016 και αποτελεί τη βάση της νέας προσέγγισης.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά ωστόσο φαίνεται πως το νέο πάγωμα στο Δημόσιο και οι αυξήσεις των φόρων είναι μονόδρομος.