Το εθνικό φαγητό για την 25η Μαρτίου είναι ο Τηγανητός Μπακαλιάρος με Σκορδαλιά.
Στο βίντεο φτιάχνουμε ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο με απλό κουρκούτι στο οποίο βάζουμε αμθρακούχο νερό...
Για σερβίρισμα φτιάχνουμε 2 εναλλακτικές συνταγές για σκορδαλιά.
Σκορδαλιά με πατάτα και κλασσική σκορδαλιά ψωμί.
Το ιδιαίτερο είναι οτι χρησιμοποιούμε Παρθένο Σησαμέλαιο για το τηγάνισμα.
Δείτε το βίντεο με τον Ευτύχη Μπλέτσα και φτιάξτε το έτσι και εσεις!
ΥΛΙΚΑ
Για τον Μπακαλιάρο
1 μεγάλο κομμάτι μπακαλιάρο κομμένο σε μερίδες
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση
1 κουταλιά άχνη ζάχαρη μισό λίτρο ανθρακούχο νερό (ή μπίρα)
λίγο λευκό πιπέρι
Παρθένο Σησαμέλαιο για το τηγάνισμα
Σκορδαλιά
2 χοντρές φέτες χωμί
2 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές Σησαμέλαιο
1 κουταλάκι ξύδι
λίγο αλάτι και πιπέρι
Λίγο νερό για να μουσκέψεις το ψωμί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για αναλυτική συνταγή δείτε το βίντεο. Τα βασικά βήματα είναι τα εξής:
- Ξελμυρίζεις μπακαλιάρο σε νερό στο ψυγείο για 24 με 48 ώρες αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό.
- Φτιάχνεις κουρκούτι ανακατεύοντας αλεύρι, ανθρακούχο νερό, ζάχαρη και λίγο λευκό πιπέρι και το βάζεις για λίγο στο ψυγείο.
- Φτιάχνεις σκορδαλιά χτυπώντας μουσκεμένη ψίχα ψωμιού, σκόρδο, ξύδι, λίγο αλάτι και σησαμέλαιο στο μούλτι.
- Για την σκορδαλιά με πατάτα, λιώνεις βραστή πατάτα με πιρούνι και σκόρδο με πολτοποιητή και ανακατέυεις μαζί με λάδι, πιπέρι, ξύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο αλάτι.
- Τηγανίζεις μπακαλιάρο σε σησαμέλαιο. Βάζεις σησαμέλαιο στο τηγάνι να καλύψει τον πάτο αλλά όχι πάρα πολυ. Περίμενε να ζεσταθεί σε μετρια προς δυνατή φωτιά. (κανε τεστ με λιγο κουρκουτι, ωστε να αφρισει). Βάλε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι και μετά στο τηγάνι για περίπου 7 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος του ψαριού και από πόσο ψημένο το θες.
Καλή ορεξη!!