Τους θάβουν στα χωριά γιατί είναι πιο φθηνά!
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους συγγενείς νεκρών να αναζητούν οικονομικά νεκροταφεία για να μεταφέρουν τα οστά των προσφιλών τους προσώπων...
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» που αναφέρει ότι αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μεταφέρουν τα οστά των νεκρών από τα νεκροταφεία της Λάρισας σε νεκροταφεία χωριών και μικρότερων δήμων όπου η διατήρηση των οστών είναι πιο οικονομική και σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταβάλλεται τέλος.
Σύμφωνα με το άρθρο της «Ελευθερίας» μέσα στο 2013 κατατέθηκαν 232 αιτήσεις μεταφοράς οστών από τα δυο νεκροταφεία της Λάρισας για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι επικαλούνται συναισθηματικούς λόγους όμως από πίσω κρύβονται και οικονομικοί λόγοι. «Το αποτέλεσμα: Ενώ στα χωριά οι ζωντανοί λιγοστεύουν, τα νεκροταφεία γεμίζουν, με τους δημάρχους από τη μια να επεκτείνουν διαρκώς τους χώρους ταφής και φύλαξης των οστών και από την άλλη να σκέφτονται να επιβάλλουν τέλη διατήρησης για να ανακόψουν το ρεύμα της... μετά θάνατον παλιννόστησης».
Όσον αφορά το κόστος διατήρησης των οστών παραθέτουμε τιμές που ισχύουν στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης. Στα Κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» το δικαίωµα ετήσιας φύλαξης οστών στο Οστεοφυλάκιο,
α) Για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο έτος ανέρχεται σε 50 ευρώ
β) Για κάθε χρόνο πέραν της τριετίας το ποσό ανέρχεται σε 75 ευρώ
Πέραν του παραπάνω κόστους καταβάλλεται εφ’ άπαξ το ποσό των 50 ευρώ για την τιμή χρήσης του κιβωτίου οστών.
Στα κοιμητήρια Μαλακοπής, Ευαγγελίστριας και Αγ. Παρασκευής το δικαίωµα φύλαξης οστών σε οικογεν. τάφους για οστά δικαιούχων (εφ΄άπαξ) ανέρχεται σε 140,00 ευρώ. Στο ίδιο ποσό ανέρχεται και το δικαίωµα ετήσιας φύλαξης οστών, µη δικαιούχων σε οικογενειακούς τάφους (φιλοξενία υπαρχόντων). Το δικαίωμα οστεοφυλακίου για την ετήσια φύλαξη των οστών έχει οριστεί στα 65 ευρώ το έτος.
Αντίθετα στο Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης η διατήρηση των οστών είναι αρκετά πιο οικονομική αφού ανέρχεται στα 15 ευρώ.
Όσον αφορά τη Λάρισα το δημοτικό συμβούλιο ελέω και της οικονομικής κρίσης προχώρησε σε σημαντική μείωση των τελών διατήρησης που φθάνει στο 66%. Το δημοτικό συμβούλιο τα τέλη διατήρησης των οστών στα επιτοίχια οστεοφυλάκια μεγαλυτέρων των κανονικών διαστάσεων και στα οστεοφυλάκια τύπου εικονοστασίου να διαμορφωθούν στο 1/3 των τιμών που ίσχυαν. Μετά από τη μείωση τα τέλη διαμορφώθηκαν ως εξής:
α) Νέο Κοιμητήριο: το τέλος διατήρησης των οστών στα επιτοίχια οστεοφυλάκια διαστάσεων πρόσοψης 0,60Χ1,15 να καθοριστεί στο ποσό των είκοσι επτά 27ευρώ ετησίως αντί των ογδόντα 80 ευρώ ετησίως και διαστάσεων πρόσοψης 2,50Χ1,25 στο ποσό των εκατό 100 ευρώ ετησίως αντί των τριακοσίων 300 ευρώ ετησίως, το δε τέλος φύλαξης των οστών στα οστεοφυλάκια τύπου εικονοστασίου να καθοριστεί στο ποσό των εκατόν τριάντα τριών 133 ευρώ ετησίως αντί των τετρακοσίων 400 ευρώ ετησίως
β) Παλαιό Κοιμητήριο: το τέλος διατήρησης οστών στα είκοσι (20) μεταλλικά και δύο (2) μαρμάρινα οστεοφυλάκια τύπου εικονοστασίου να καθοριστεί στο ποσό των πενήντα 50 ευρώ ετησίως αντί των εκατόν πενήντα 150 ευρώ.
Οι μεγάλες διαφορές στις τιμές που παρατηρούνται από νεκροταφείο σε νεκροταφείο ερμηνεύουν σε ένα βαθμό και την επιθυμία πολλών συγγενών να μεταφέρουν τα οστά των προσφιλών τους προσώπων σε δήμους όπου οι νεκροί δεν είχαν καμιά σχέση με την περιοχή.