Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο έρωτας στα χρόνια του Ιντερνετ

Κάποτε οι άνθρωποι περίμεναν τη... θεία από το Σικάγο για να βρουν ταίρι.

Αργότερα τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα: αρκούσε μια σαββατιάτικη επίσκεψη στην ντισκοτέκ της γειτονιάς και όλα - συνήθως - κανονίζονταν...


Σήμερα, λόγω κρίσης, το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση στο Ιντερνετ - το εργαλείο που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να βρουν το ταίρι τους.

Διαδίκτυο ανίκατε... ADSL, όπως ενδεχομένως θα έγραφε ο Σοφοκλής αν η Αντιγόνη του ζούσε στην εποχή της ευρυζωνικότητας.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Και στο Ιντερνετ, βέβαια, τα πράγματα εξελίσσονται:

Στην αρχή οι επίδοξοι εραστές έβγαιναν τσάρκα στα chatrooms και μιλούσαν με αγνώστους με την ελπίδα ότι κάποιος θα τσιμπήσει.

Το μοναδικό κριτήριο επιλογής ήταν το ψευδώνυμο του χρήστη, με αποτέλεσμα οι δυσάρεστες εκπλήξεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Αργότερα ήρθε το facebook και όποιος δεν ήθελε γουρούνι στο σακί έπαιρνε σβάρνα τα προφίλ των χρηστών και έστελνε πριβέ μήνυμα σε όποιον φαινόταν ελκυστικός.

Ομως και αυτή η διαδικασία ήταν προβληματική: οι περισσότεροι δεν ανταποκρίνονταν, ενώ υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο ο χρήστης να έχει αναρτήσει ψεύτικη φωτογραφία.

Κι ύστερα ήρθαν οι αλγόριθμοι: Ατις ημέρες μας χιλιάδες online dating sites υπόσχονται να σας βρουν τον τέλειο σύντροφο με ελάχιστα κλικ.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καταχωρίσετε τα στοιχεία σας σε μια βάση δεδομένων, να περιγράψετε τι ακριβώς ψάχνετε και να αφήσετε το λογισμικό να σας υποδείξει το έτερόν σας ήμισυ.

Σας φαίνεται γελοίο; Κι όμως. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν δημιουργήσει προφίλ στους ιστότοπους που λειτουργούν ως... χάι-τεκ προξενήτρες.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος να βγεις πετυχημένα ραντεβού χωρίς χαμένο χρόνο και με αποτελέσματα» διαβάζουμε σε ένα από αυτά τα σάιτ, τα οποία αυτοδιαφημίζονται με αυτοπεποίθηση!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, περισσότεροι από έξι στους δέκα Ελληνες χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για να κάνουν ερωτικές γνωριμίες.

Μάλιστα, 43% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η προσπάθειά τους απέφερε καρπούς, καθώς η ηλεκτρονική γνωριμία τους κατέληξε σε σχέση.

Πώς όμως οι Ελληνες, οι οποίοι υποτίθεται ότι φημίζονται για τον ερωτισμό τους, κατέληξαν να εξαρτώνται από το Ιντερνετ για να βρουν ερωτικό σύντροφο;

Η ΕΞΗΓΗΣΗ

«Τα συγκεκριμένα σάιτ βασίζονται στην παροχή προσδοκιών.

Δεν παρέχουν μόνο την προσδοκία του σεξ αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό και πολύ πιο δύσκολο: την προσδοκία της σχέσης.

Και μάλιστα στην πραγματική ζωή, σε ένα επίπεδο βιωμένο ως φυσική εμπειρία και όχι απλά ως επικοινωνία στο Διαδίκτυο» λέει στα «ΝΕΑ» ο Διονύσης Πάνος, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι ιστότοποι γνωριμιών υπόσχονται στους επισκέπτες τους ότι θα τους χαρίσουν την ερωτική ευτυχία και τη συντροφικότητα που δεν μπορούν να βρουν μόνοι τους στη ζωή. Αλήθεια ή παραμύθια;

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από σχόλια και κριτικές χρηστών οι οποίοι θάβουν τα διαδικτυακά «γραφεία συνοικεσίων», καταγγέλλοντας περιπτώσεις ανθρώπων που δημιουργούν ψεύτικα προφίλ ή ακόμη και απατεώνων που αναζητούν θύματα για να τους αρπάξουν χρήματα.

Υπάρχουν όμως αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν βρει το ταίρι τους μέσα από αυτά τα σάιτ.
                                                                                                                                   Πηγη: Τα Νέα