Μπορεί να βρισκόμαστε στην 25η ημέρα του νέου έτους και ακόμα να μην έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κυλήσει αυτή η χρονιά τόσο σε οικονομικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο, ωστόσο τα πρώτα δείγματα παρά τις δεσμεύσεις των πολιτικών για ένα έτος ανάκαμψης και ανάπτυξης, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι...
Οι εργασιακές συνθήκες εξακολουθούν να θυμίζουν μία άλλη εποχή.
Εποχή στην οποία ο εργαζόμενος βρισκόταν όμηρος των συνθηκών και του εργοδότη του με τις επιλογές για κάτι καλύτερο και κάτι πιο ελπιδοφόρο να είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες.
2014 και ακόμα και ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται όχι αποκλειστικά για να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για τον εαυτό τους και την οικογένεια τους αλλά για να αποκτήσουν τα ξύλα που θα τους ζεστάνουν τον χειμώνα ή ένα βαρέλι λάδι για να έχουν να μαγειρεύουν.
Αυτήν ακριβώς την κατάσταση περιγράφει στο irakliolive κ. Γιάννης Χ. ο οποίος εδώ και 30 χρόνια εργάζεται στις τοποθετήσεις πλακιδίων.
Έχω να δουλέψω σε φυσιολογικούς ρυθμούς πάνω από 2 χρόνια.
Τους τελευταίους 8 μήνες τα μεροκάματα μου δεν ξεπερνούν τα 50. Προσπαθώ να κλείνω και τη παραμικρή δουλειά η οποία μπορεί να μου αποφέρει έστω ένα χαμηλό χρηματικό ποσό με το οποίο θα μπορέσω να καλύψω τις βασικές ανάγκες της οικογένειας μου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης.
Το πιο τραγικό όμως σε όλη αυτή τη κατάσταση, συνεχίζει ο 52χρονος πλακάς, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αντί για χρήματα μου προσφέρουν υλικά αγαθά.
Στην τελευταία δουλειά που πήγα να κάνω, μου είπε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ότι δεν μπορεί να με πληρώσει με χρήματα κι ότι το μόνο που μπορεί να μου δώσει είναι 1,5 τόνος ξύλα για τη ξυλόσομπα που έχω. Τα δέχθηκα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα γιατί έτσι δεν θα πάμε μπροστά. Δεν είναι λύση αυτή, λέει αγανακτισμένος.
Και δεν είναι μόνο ο κ. Γιάννης Χ που έχει πέσει ''θύμα'' της πληρωμής με υλικά αγαθά. Όπως λέει στο irakliolive , τρεις ακόμη συνάδελφοι του έχουν αντιμετωπίσει την ίδια ακριβώς κατάσταση τον τελευταίο καιρό, με τις εργασιακές σχέσεις να έχουν πάρει τη μορφή κάνε μου αυτό για να σου δώσω αυτό όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο 52χρονος επαγγελματίας.
Να μην δέχονται αυτές τις πληρωμές λέει το Συνδικάτο Οικοδόμων
Αυτού του είδους η πληρωμή προκειμένου να γίνει μία δουλειά οικοδομικής φύσεως, φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού Ηρακλείου το οποίο καλεί τους συναδέλφους τους να μην δέχονται την πληρωμή με υλικά αγαθά.
Όπως δηλώνει στο irakliolive ο πρόεδρος του Συνδικάτου κ. Γιάννης Γωνιανάκης, η πληρωμή αυτού του είδους δεν πρόκειται να φτιάξει την κατάσταση.
Κατανοούμε τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας συνάδελφος, αλλά το να δεχθεί να πληρωθεί με καυσόξυλα ή με λίγη ποσότητα λαδιού δεν είναι λύση. Δυστυχώς είναι η οικονομική κρίση και η πολιτική της κυβέρνησης που μας έχει φέρει εδώ, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αν επιτρέψουμε αυτή τη κατάσταση, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα παγιωθεί ως μέθοδος πληρωμής των οικοδόμων και όχι μόνο, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γωνιανάκης.
Σε κατακόρυφη πτώση η οικοδομή
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι οικοδόμοι που πήραν το έκτακτο επίδομα σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου άγγιξαν τους 1200 ενώ το 2013 οι ίδιοι άνθρωποι δεν ξεπέρασαν τους 600. Ακόμα χειρότερη εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί το 2014 όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου ο αριθμός αναμένεται να πέσει περισσότερο.
Τραγικά είναι τα στοιχεία και για τους ανασφάλιστους οικοδόμους. Σύμφωνα με τον κ. Γωνιανάκη, το 2007 υπήρχαν 7.500 ασφαλισμένοι οικοδόμοι ενώ για το 2014 ο αριθμός αυτός δεν θα ξεπεράσει όπως φαίνεται τους 500!
Αυτό από μόνο του μαρτυρά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο κλάδο της οικοδομής, ο οποίος είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί στο μέγιστο, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για να ασφαλιστεί ένας οικοδόμος χρειάζονται μόλις 50 ένσημα!
Πηγη: irakliolive.gr