Με κριτική για τη στάση των Βρυξελλών στην κρίση χρέους επανέρχεται ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει...
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής αναφέρεται στο «σενάριο της Ιφιγένειας» και τονίζει:
«Η Ένωση έχει χρηματοδοτήσει με διάφορους τρόπους την Ελλάδα ως και τις αρχές του 2013. Το ύψος των πόρων και εγγυήσεων που διατέθηκαν φτάνει τα 340 δισ. περίπου. Είναι μια πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδότηση.
Πραγματοποιήθηκε όμως με τρόπο που προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Τόσο το Ινστιτούτο Bruegel όσο και το ΔΝΤ επισήμαναν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές δεν είχαν μελετηθεί ικανοποιητικά.
Πολλοί Έλληνες αλλά και πολλοί Πορτογάλοι, Ιταλοί και Ισπανοί θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από την παρουσία των επιτηρητών της Ένωσης και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».
Ο Κώστας Σημίτης υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
«Στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεωρεί τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα υπερβολική. Ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Το σενάριο της Ιφιγένειας», η Ελλάδα να θυσιασθεί για να επανέλθει «ούριος άνεμος» στην ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος» γράφει ο πρώην πρωθυπουργός.
Παράλληλα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την μετεξέλιξη της Ένωσης. «Η ευρωπαϊκή πολιτική της είναι αποκλειστικά ελληνοκεντρική και συνίσταται στην προώθηση άμεσων οικονομικών αιτημάτων.
Δεν έχει γι’ αυτό απήχηση. Το σχέδιο ανάπτυξης παραμένει ένα νεφέλωμα. Έρευνες, μελέτες, πρότυπα, συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εφαρμογής δεν φαίνεται να υπάρχουν. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν» σημειώνει ο Κώστας Σημίτης.