Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Έχετε πονοκέφαλο και ημικρανίες; Τότε διαβάστε εδώ!

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα, σύμφωνα μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα... 


Ωστόσο, τείνουν να υποχωρούν με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Ιατρικού Κολεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν, με επικεφαλής τον Γουόλτερ Στιούαρτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 162.700 άνδρες και γυναίκες που εμφάνιζαν περιοδικές και όχι μόνιμες ημικρανίες.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσο έπεφτε το εισόδημα, τόσο αυξάνονταν οι πονοκέφαλοι.

Τις περισσότερες ημικρανίες είχαν οι άνθρωποι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 60.000 δολαρίων (περίπου 41.000 ευρώ).

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που επίσης είχαν συσχετίσει το χαμηλότερο εισόδημα με μεγαλύτερη συχνότητα πονοκεφάλων.

Σύμφωνα με τον Γουόλτερ Στιούαρτ, το άγχος και άλλες παράμετροι που σχετίζονται με το χαμηλότερο εισόδημα καθιστούν κάποιον πιο επιρρεπή στους πονοκεφάλους, χωρίς να αποκλείεται ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το περιβάλλον και τα γονίδια.

Το στρες είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι «πυροδοτεί» ημικρανίες.

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι πρώτοι πονοκέφαλοι συνήθως εμφανίζονται στο τέλος της εφηβείας και στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά το φύλο και την ηλικία, το εισόδημα είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης πονοκεφάλων.