Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Χάρηκες που δεν θα πληρώνεις για την ΕΡΤ; Πλήρωνε τώρα χαράτσι για την Digea!

Νέο χαράτσι μέσω των δήμων για τη Digea!

Nέο χαράτσι προωθείται εις βάρος των πολιτών, μέσω των δήμων, με φόντο την ψηφιακή τηλεόραση...


Συγκεκριμένα τα 275 σημεία εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χαρτη ψηφιακών συχνοτήτων μετατρέπονται σε μόνον 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων δικτύου.

Η υπόλοιπη κάλυψη ανατίθεται σε μικρούς αναμεταδότες (gap fillers), που θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, χωρίς αδειοδότηση εντός αστικών περιοχών με την αγορά τους να ανατίθεται στις Δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής που σημαίνει ότι πάλι οι πολίτες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη σε όφελός ιδιωτικών συμφερόντων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.

Οπως, μάλιστα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ κ. Νίκος Μιχαλίτσης για να καλυφθεί ολόκληρη η χωρά χρειάζονται 600 σημεία εκπομπής.

Οσον αφορά δε στο κόστος, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα… 45 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών.

Διαβάστε  την συνέντευξη του κ. Νίκου Μιχαλίτση στην aftodioikisi.gr

-Κύριε Μιχαλίτση, σύμφωνα με το κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης των προδιαγραφών του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των παρόχων δικτύου για τη μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να καλύψει το κόστος για 156 σημεία εκπομπής. Πόσα σημεία εκπομπής χρειάζονται για την πλήρη κάλυψη της χώρας;

Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν 600 σημεία εκπομπής.

-Και ποιο είναι το κόστος για τις εγκαταστάσεις των αναμεταδοτών σε κάθε σημείο.

Με δεδομένο ότι απαιτείται η εγκατάσταση έξι πομπών σε κάθε σημείο, υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ ανά σημείο

-Δηλαδή, μιλάμε για περίπου 45 εκατ. ευρώ που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες μέσω των δήμων;

Πράγματι αυτό είναι το κόστος το οποίο ενώ έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση του παρόχου θα μετακυλιστεί στου πολίτες μέσω των δήμων. 

Και μιλάμε για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ή πολίτες, κυρίως, της περιφέρειας;

Μιλάμε κυρίως για πολίτες της περιφέρειας και βασικά απομακρυσμένων-ακριτικών περιοχών.