Σε αναζήτηση των κριτηρίων που θα προστατεύσουν την κύρια κατοικία των κοινωνικά αδύνατων και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους βρίσκεται η κυβέρνηση...
Αυτά θα τεθούν υπόψη και της τρόικας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Στόχος επίσης των όσων κριτηρίων θεσπιστούν, είναι να εντοπιστούν και οι «μπαταχτσήδες», γι' αυτό τον λόγο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα αναζητήσουν όσους έχουν πάρει δάνεια αλλά την ίδια στιγμή αν και διαθέτουν καταθέσεις δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Αλλαγές
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έκαναν χθες γνωστά ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και από πηγές αξιωματούχων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι αλλαγές που έρχονται ή μελετώνται είναι:
1. Μπαίνει τέλος από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στο καθεστώς της οριζόντιας απαγόρευσης πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και άλλων ακινήτων. Για την ακρίβεια παύει να ισχύει ρύθμιση με την οποία προστατεύονται όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ.
Με την κατάργηση αυτής της διάταξης υπολογίζεται ό,τι θα εντοπιστούν δανειολήπτες οι οποίοι αν και έχουν τρία και τέσσερα ακίνητα και προφανώς και υψηλά εισοδήματα, εντούτοις δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση της διενέργειας των πλειστηριασμών. Εκτιμάται λοιπόν ό,τι με το τέλος αυτής της ρύθμισης θα βγουν στο σφυρί περί τα 7.000 ακίνητα με εμπορική χρήση ή άλλη εκτός αυτής της κύριας κατοικίας.
2. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει η διάταξη με την οποία προστατεύεται η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή (τράπεζα, ιδιώτης). Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ. Για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στα 375.000 ευρώ.
Για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ κι έτσι μία τετραμελής οικογένεια έχει πήχη προστασίας τα 450.000 ευρώ. Με τα όρια αυτά προστατεύονται και νοικοκυριά με διαμερίσματα και μεζονέτες σε ακριβές περιοχές. Υπάρχει η πιθανότητα, τα όρια αυτά να κατέβουν. Είτε π.χ. το όριο των 200.000 ευρώ να κατέβει στα 150.000 ή 120.000 ευρώ.
3. Ένα άλλο κριτήριο που ίσως πέσει στο τραπέζι είναι το ύψος του ανεξόφλητου δανείου. Διαφορετική αντιμετώπιση πρέπει να έχει εκείνος που χρωστά το 80% του υπολοίπου από εκείνο που έχει αποπληρώσει το ίδιο ποσοστό.
4. Δεν αποκλείεται επίσης να εξεταστεί η θέσπιση της πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν στο... σφυρί το πολύ 25.000 ακίνητα για τα οποία αν και είχαν ξεκινήσει το 2008 οι σχετικές διαδικασίες, εντούτοις δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της νομοθετικής ρύθμισης. Κάθε χρόνο και μετά λοιπόν θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008. Δηλαδή το 2015 θα βγουν στο «σφυρί» ακίνητα του 2009.
5. Κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, με την τελευταία τροποποίηση του νόμου Κατσέλη όσοι καταθέσουν αίτηση στο ειρηνοδικείο και μέχρι την έκδοση προσωρινής διαταγής αλλά και από την έκδοση αυτής μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστέλλεται κάθε καταδιωκτικό μέσο σε βάρος των δανειοληπτών. Έτσι προστατεύουν με τον τρόπο αυτό την κύρια κατοικία τους.
6. Θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των πολύτεκνων και ενδεχομένως και ατόμων με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
7. Από τον Σεπτέμβριο θα καθιερωθούν και οι θεσμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» αλλά και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» βάσει των οποίων θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων με σκοπό τη διευκόλυνση εκείνων που πραγματικά δεν μπορούν να είναι συνεπείς και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να διαφυλάττουν την κύρια κατοικία τους.
8. Σε ισχύ βέβαια είναι και ο νόμος 4161/2013 που προσδιορίζει συγκεκριμένο τρόπο ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων ενήμερων οφειλετών.
Τέλος το 2014
•Μπαίνει τέλος από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στο καθεστώς της οριζόντιας απαγόρευσης πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και άλλων ακινήτων.
•Παύει να ισχύει ρύθμιση με την οποία προστατεύονται όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ
• Εκτιμάται λοιπόν ό,τι με το τέλος αυτής της ρύθμισης θα βγουν στο σφυρί περί τα 7.000 ακίνητα με εμπορική χρήση ή άλλη εκτός αυτής της κύριας κατοικίας.
Πηγή: Ημερησία