Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Σκιάθος - Πέθανε επτά φορές και τον έσωσαν οι επίγειοι «άγγελοι» του 54χρονου!

Οι πλέον στελεχωμένες και εξοπλισμένες Καρδιολογικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα έστρεφαν το αξιοζήλευτο βλέμμα τους στην ομάδα των τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι γύρω από το κρεβάτι ασθενούς στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, κατόρθωσαν να σώσουν έναν 54χρονο από επτά θανάτους!..


Η ραγδαία εξέλιξη του καρδιολογικού περιστατικού με επτά διαδοχικές καρδιακές παύλες -η πιο μεγάλης διάρκειας 1,5 λεπτού- ήταν πρωτοφανής για το γιατρό και διευθυντή του Κ.Υ. Νίκο Σακελαρόπουλο, όπως πρωτοφανής ακούγεται και η επιτυχής αντιμετώπισή του.

Μέσα σε ένα πεπαλαιωμένο Κέντρο Υγείας, με τον ελάχιστο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού καρδιολογικού περιστατικού, παρά με ένα μόνιτορ, έναν απινιδωτή και φαρμακευτική αγωγή, κράτησαν στη ζωή μετά από αλλεπάλληλες «μάχες» με το θάνατο τον 54χρονο από την Αθήνα, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονταν στο νησί για διακοπές.

Συνδεδεμένος από την πρώτη στιγμή εισαγωγής του στο Κ.Υ. με το μόνιτορ, που παρακολουθεί τους καρδιακούς ρυθμούς, ο γιατρός, μία νοσηλεύτρια, ένας τεχνολόγος – ακτινολόγος και ο οδηγός του ασθενοφόρου, οι οποίοι συνεργάστηκαν, ο καθένας στο βαθμό των γνώσεών τους, και έγιναν οι επίγειοι «άγγελοι» του 54χρονου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν, όταν πλέον η κατάσταση της υγείας του καρδιοπαθούς σταθεροποιήθηκε, όταν άκουσαν το παρατεταμένο ηχητικό σήμα και είδαν την ευθεία γραμμή της θανατηφόρας αρρυθμίας, τη λεγόμενη καρδιακή παύλα, επτά φορές…

Και όμως μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ενός 20λεπτου -εάν μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο, ο οποίος κυλούσε βασανιστικός στη θέα ενός ανθρώπου που «έφευγε» και «επέστρεφε» στη ζωή- κατάφεραν να τον σώσουν.

«Όταν καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την κατάστασή του, ώστε να γίνει η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Βόλου και πέρασε η έντονη αγωνία που βιώσαμε, άρχισα να αναρωτιέμαι πώς είχε συμβεί το πρωτοφανές περιστατικό.

Οι πιθανότητες επαναφοράς μειώνονται από τη μία θανατηφόρα αρρυθμία στην επόμενη. Εάν αυτό συνέβαινε στον ασθενή, ενώ βρίσκονταν εκτός Κέντρου Υγείας, δεν υπήρχε πιθανότητα να υπάρξει επάνοδός του», εξήγησε ο γιατρός και διευθυντής του Κ.Υ. Σκιάθου, μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» για τη συγκλονιστική περιπέτεια με αίσια κατάληξη.

Δίπλα του, όπως είπε, είχε μια εξαιρετικά έμπειρη και ευφυέστατη νοσηλεύτρια, τη Λένα Σταφυλάρα, η οποία λειτούργησε ανάλογα με μία ομάδα αναζωογόνησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφεραν εκείνα τα πρώτα κρίσιμα λεπτά για τη σωτηρία της ζωής του 54χρονου, τον τεχνολόγο – ακτινολόγο που προσωρινά μετακινήθηκε από το Νοσοκομείο Βόλου για να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κ.Υ. Σκιάθου, αλλά και τον οδηγό ασθενοφόρου.

Τυχερός στην ατυχία του

Μέσα στην ατυχία του να ζήσει… επτά θανάτους, ο 54χρονος ήταν τυχερός. Το χειρότερο περιστατικό της ζωής του συνέβη ενώ βρίσκονταν για διακοπές στη Σκιάθο. Κατά συνέπεια η διακομιδή του στο Κέντρο Υγείας ήταν άμεση και σε λίγα λεπτά ήταν στα χέρια του γιατρού.

Αν η σοβαρή καρδιολογική αρρυθμία είχε συμβεί στην Αθήνα, όπου διαμένει, ο χρόνος που θα απαιτούνταν μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου και την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο είναι βέβαιο ότι θα ήταν μοιραίος.

Από την πρώτη στιγμή, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου ζήτησε επιχείρηση άμεσης διακομιδής του στο Νοσοκομείο. Υπήρξαν, όμως, όπως συχνά συμβαίνει, προσκόμματα για την πιο ενδεδειγμένη λύση που ήταν η αεροδιακομιδή.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημέρωσε ότι το αεροπλάνο με γιατρό του ΕΚΑΒ και έμπειρο αναισθησιολόγο βρίσκονταν σε περιστατικό στην Κρήτη, ενώ το σούπερ πούμα και χωρίς γιατρό στη Μυτιλήνη.

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο 54χρονος διεκομίσθη βραδινές ώρες, από το λιμανάκι των Κουκουναριών Σκιάθου στο λιμάνι Πλατανιάς Μαγνησίας, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «Μαρούσα». Στον Πλατανιά ανέμενε μονάδα του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του καρδιοπαθούς στο Νοσοκομείο Βόλου.
                                                                                                                      Πηγη: onlarissa.gr