Τα μέλη του προγράμματος Life της Ανδρου δίνουν μάχη για την επιβίωση τεσσάρων ειδών που κινδυνεύουν
Με μήκος μόλις 40 εκατοστά και άνοιγμα φτερών που φτάνει το ένα μέτρο, ο μαυροπετρίτης επιλέγει τη χώρα μας και κυρίως την Ανδρο για να αναπαραχθεί...
Ο μαυροπετρίτης είναι ένα από τα τέσσερα σπάνια είδη πτηνών που τα μέλη τού προγράμματος Life της Ανδρου εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούν άμεσα να προστατεύσουν.
Περισσότερα από 60 ζευγάρια θαλασσοκόρακα, 25-30 ζευγάρια αιγαιόγλαρου, 182 αναπαραγωγικά ζευγάρια μαυροπετρίτη και 2-3 ζευγάρια σπιζαετού «φιλοξενούνται» στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ανδρου - που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura.
«Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα Life, συνολικής διάρκειας τεσσάρων ετών, υπήρχε μερική άγνοια γύρω από τα τέσσερα αυτά είδη πτηνών.
Υπήρχαν κάποιες σποραδικές μελέτες της Ορνιθολογικής Εταιρείας και σκόρπια στοιχεία αλλά καμία πλήρης καταγραφή.
Γι' αυτό πλέον στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε μέτρα άμεσης προστασίας και διατήρησης των ειδών αυτών και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό και βιώσιμο περιβάλλον», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο συντονιστής του προγράμματος, Ισίδωρος Νικολάου.
Σημειώνεται ότι το Life Andros, με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται από τον Δήμο του νησιού σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού NCC ΕΠΕ, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 75% και για το υπόλοιπο 25% από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι δράσεις, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι, επικεντρώνονται στις πλέον άμεσες απειλές που αντιμετωπίζουν τα τέσσερα αυτά είδη.
«Η μεγαλύτερη απειλή για τα είδη που φωλιάζουν στις νησίδες της Ζώνης Ειδικής Προστασίας είναι οι μαύροι αρουραίοι, οι οποίοι τρέφονται με τα αυγά και τους νεοσσούς των πτηνών.
Γι' αυτό και στόχος μας ήταν η εξάλειψη των αρουραίων σε επιλεγμένες αποικίες του μαυροπετρίτη, του αιγαιόγλαρου και του θαλασσοκόρακα», συμπληρώνει ο κ. Νικολάου. Μάλιστα, τα μέλη του προγράμματος τοποθέτησαν στις βραχονησίδες και τεχνητές φωλιές, προκειμένου να αναπαραχθούν τα πουλιά.
Πιο συγκεκριμένα, στη νησίδα της Θεοτόκου, στα ανατολικά του νησιού, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν 20 πέτρινες φωλιές για να χρησιμοποιηθούν από ζευγάρια μαυροπετριτών.
Από τον Μάρτιο του 2012, ο Θανάσης Καρπούζης έγινε μέλος της ομάδας που συντονίζει το πρόγραμμα και σήμερα είναι υπεύθυνος διαχείρισης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας. «Ουσιαστικά παρατηρούμε την ανθρώπινη δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές, σε τι φάση βρίσκονται οι φωλιές των πτηνών. Ετσι, έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει και πώς ακριβώς πρέπει να δράσουμε».
Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας μπήκαν στη διαδικασία να καλλιεργήσουν χωράφια - κυρίως με σιτάρι και κριθάρι - προκειμένου να έχουν τα πουλιά επαρκείς ποσότητες τροφής.
Καταγραφή και επιτήρηση.Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, το πρόγραμμα Life απέκτησε και το δικό του σκάφος για να μπορούν οι ερευνητές να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στον τόπο καταγραφής και επιτήρησης.
Καπετάνιος είναι ένας επαγγελματίας παράκτιος αλιέας, ο Δημήτρης Ζάννες, ο οποίος αφήνει για λίγο τη δουλειά του και βρίσκεται στο τιμόνι του σκάφους, που κόστισε 140.000 ευρώ και είναι εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας.
«Προσπαθώ με την εμπειρία μου να συμβάλω στο πρόγραμμα, να ακολουθήσουμε ένα σωστό σύστημα διαχείρισης και επιτήρησης των προστατευόμενων περιοχών αλλά παράλληλα να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους και να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για την προσπάθεια που κάνουμε», εξηγεί.
Μαζί του στις περιπολίες επιτήρησης γύρω από το νησί είναι και ο τεχνολόγος ιχθυολόγος Γιώργος Γιαννίτσης.
«Ενας από τους στόχους μας είναι και να ενημερώσουμε τους αλιείς για τη σημασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών της ποσειδωνίας, του "μαιευτηρίου" των ψαριών. Οταν η μηχανότρατα ξηλώνει την ποσειδωνία, μειώνεται ο αριθμός των ψαριών και άρα η τροφή των πτηνών, παράλληλα όμως υποβαθμίζεται και η ίδια η δουλειά των ψαράδων».
Με πληροφορίες απο τα Νέα και androslife.gr