Τα γεγονότα στη γειτονική Τουρκία, πέραν της ευρύτερης γεωπολιτικής τους διάστασης, έχουν ανάψει το φωτάκι του συναγερμού στην Ευρωζώνη, για έναν λόγο που κάποιοι διπλωμάτες στις Βρυξελλών έχουν ονοματίσει: "ανεργία νέων"...
Η σφοδρή κοινωνική δυσαρέσκεια που συνεχίζει να τροφοδοτεί με αυξανόμενη ένταση τις συγκρούσεις σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας, ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ Ερντογάν και αντιπολίτευσης και τα αποτελέσματα του περιβόητου οικονομικού “θαύματος”, στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζεται σαν προειδοποίηση ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων μέσα στην Ευρώπη, με κινητήρια δύναμη την ανεργία.
Και κυρίως την ανεργία των νέων που έχει χτυπήσει κόκκινο με επίσημα ποσοστά στο 24,5% κατά Μ.Ο. αλλά με ποσοστά που κινούνται μεταξύ του 55% και 65% στον Ευρωπαϊκό Νότο.
Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στελέχη οργανισμών από τις χώρες μέλη, η κατάσταση χαρακτηρίσθηκε ως “η πλέον επικίνδυνη των τελευταίων δεκαετιών...”. Αρμόδια κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς που και πώς θα μπορούσε να ξεσπάσει μια τέτοια θύελλα, αλλά “οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι παρούσες στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης”.
Οι αριθμοί είναι πρωτοφανείς και υπερβαίνουν κάθε πρόβλεψη. Συνολικά άνεργοι και υποαπασχολούμενοι ξεπερνούν τα 55 εκατ. στην Ευρώπη των 300 εκατ. πολιτών!
Στέλεχος της Κομισιόν σχολιάζοντας την κατάσταση στην συνάντηση αυτή μίλησε για “ένα ηφαίστειο πάνω στο οποίο κάθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο δεν φαίνεται τρόπος ικανός για να εκτονωθεί στο άμεσο μέλλον...”.
Πράγματι η σταδιακή εκτόνωση του ηφαιστείου της ανεργίας θα απαιτούσε μέσους ρυθμούς ανάπτυξης από 2% έως και 5% ανάλογα με τη δομή κάθε οικονομίας στην Ευρωζώνη για να απορροφηθεί η ανεργία μέσα σε μία δεκαετία και να επανέλθει η απασχόληση σε αποδεκτά επίπεδα. Σε καμία περίπτωση όμως οι ρυθμοί αυτοί δεν βρίσκονται στον ορίζοντα, καθώς οι προβλέψεις για έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση αρχικά είχαν μετατεθεί για τα τέλη του 2012, στην συνέχεια για το Α εξάμηνο του 2013 και τώρα αναβάλλονται για τα τέλη του 2013-αρχές του 2014 και σε επίπεδα που λίγο απέχουν από τα όρια του στατιστικού λάθους από το 0,0%...
Μπροστά στην κατάσταση αυτή οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον γαλλογερμανικό άξονα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στο επείγον της κατάστασης.
Οι πρωτοβουλίες Σόιμπλε για προγράμματα στοχευμένα στην απορρόφηση άνεργων νέων από την Ιβηρική και κυρίως από την Ισπανία μοιάζουν σταγόνες στον ωκεανό μπροστά στα... ελληνικών διαστάσεων ποσοστά άνεργων νέων στην Ισπανία (54%) ή την Πορτογαλία (45%).
Για το λόγο αυτό το τελευταίο δεκαήμερο έχουν πυκνώσει οι διεργασίες σε κοινοτικό επίπεδο με στόχο την παρουσίαση ενός σχεδίου για την απασχόληση στη Σύνοδο Κορυφής, που “να έχει κάποια χαρακτηριστικά αξιοπιστίας μπροστά στις πρωτοφανείς διαστάσεις της ανεργίας” η οποία κατά τις εκτιμήσεις των στατιστικών υπηρεσιών θα συνεχίσει να αυξάνεται στην διάρκεια του 2013...
Πηγή capital.gr