Η αργή αύξηση της αγροτικής παραγωγής και η μεγάλη ζήτηση για βιοκαύσιμα είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κατά την επόμενη δεκαετία, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO)...
Η αγροτική παραγωγή αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 1,5% ως το 2022, μείωση κατά 2,1% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, αναφέρει ο FAO σε κοινή έκθεσή του με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης
"Οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι ένα κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχοί αγρότες θα επωφεληθούν από αυτές", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.
Η απουσία νέας αγροτικής γης, τα όλο και υψηλότερα κόστη και οι αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις είναι οι κύριοι παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη, τονίζεται στην έκθεση.
Ωστόσο, ο FAO περιμένει ότι οι προμήθειες των αγροτικών προϊόντων θα συμβαδίσουν με την παγκόσμια ζήτηση παρά την περιορισμένη αύξηση της παραγωγής.
Οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν "πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους μεσοπρόθεσμα" τόσο για τα αγροτικά όσο και για τα κτηνοτροφικά προϊόντα λόγω της βραδείας αγροτικής ανάπτυξης και της μεγαλύτερης ζήτησης σε τρόφιμα και βιοκαύσιμα", τονίζεται στην έκθεση σύμφωνα με την οποία οι ελλείψεις στην παραγωγή, η ρευστότητα των τιμών και η διατάραξη των εμπορικών συναλλαγών "αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων".
"Οσο τα αποθέματα τροφίμων τις μεγάλες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο κίνδυνος αστάθειας των τιμών ενισχύεται", προειδοποιεί η έκθεση.
"Η παρατεταμένη ξηρασία, όπως αυτή που σημειώθηκε το 2012, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα τροφίμων, είναι πιθανό ν' αυξήσουν τις τιμές παγκοσμίως από 15% ως 40%", τονίζεται στην έκθεση.