Καταιγιστικές εξελίξεις για Παπακωνσταντίνου και ΣΔΟΕ φέρνουν τα νέα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές τα οποία αποδεικνύουν ότι η λίστα Λαγκάρντ ήρθε στην Ελλάδα «επίσημα» και επισημαίνουν ότι πρέπει να «αξιοποιηθούν φορολογικά»...
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση προσανατολίζονται στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην υπουργό προσθέτοντας το αδίκημα της απιστίας.
Το σκεπτικό είναι πως ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρυψε το γεγονός ότι η λίστα ήρθε επίσημα, στο πλαίσιο σύμβασης Γαλλίας Ελλάδας για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και «έθαψε» μαζί με το CD το έγγραφο στο οποίο οι γάλλοι του επισήμαιναν ορθά - κοφτά πως οι πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν για φορολογικούς σκοπούς.
Σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει και ο δρόμος για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου με κακούργημα.
Την ίδια ώρα πάντως, το ΣΔΟΕ, επιδεικνύει ακόμα και σήμερα αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιοποίηση της λίστας. Όπως, επισήμανε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής αλλά και το protothema.gr , οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να φέρουν ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία αν και έχουν περάσει ήδη 8 μήνες από την ανάδειξη της υπόθεσης σε κεντρικό πολιτικό θέμα. Το γεγονός αυτό μάλιστα έχει προκαλέσει την οργή του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σκέψεις για διεύρυνση του κατηγορητηρίου
Πιο αναλυτικά, μέλη της προανακριτικής επιτροπής επισημαίνουν ότι τα νέα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση που ενδεχομένως να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επέκταση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Στο ίδιο μήκος και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που σημειώνει πως «υπάρχουν νομικές απόψεις που αναφέρουν ότι τεκμηριώνεται το αδίκημα της απιστίας. Εφόσον αυτό «δεθεί» πλήρως τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ζητήσουμε διεύρυνση του κατηγορητηρίου από την Ολομέλεια».
Σε μια τέτοια περίπτωση η προανακριτική επιτροπή θα υποβάλει το αίτημά της στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσει η σχετική ψηφοφορία. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ορισμένες σκέψεις που αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη η προσφυγή στην Ολομέλεια για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και προσθέτουν ότι το νέο αδίκημα θα προστεθεί στο τελικό πόρισμα το οποίο έτσι και αλλιώς θα μπει σε ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη παραπεμφθεί για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της νόθευσης εγγράφου.
Η βασική διαφορά των συγκεκριμένων αδικημάτων με αυτό της απιστίας είναι ότι στην τελευταία περίπτωση η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο αναζητείται στο σύνολο των 2.062 καταθετών και δεν περιορίζεται μόνο στα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου που διεγράφησαν από την λίστα. Υπο αυτά τα δεδομένα, το αδίκημα της απιστίας διευκολύνει την επιδίωξη των μελών της επιτροπής που είναι να παραπέμψει τον πρώην υπουργό για κακούργημα.
Διώτης: ο Παπακωνσταντίνου με παραπλάνησε
Την ίδια ώρα πάντως και με αφορμή τα νέα στοιχεία, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Διώτης βγαίνουν στην αντεπίθεση επιχειρώντας να αποκρούσουν όσους επιδίωκαν να τους τοποθετήσουν στο κάδρο των ευθυνών.
Πιο αναλυτικά, σε σημείωμα άτυπης ενημέρωσης το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται μεν με δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις εναντίον του κ. Βενιζέλου, σχετικά με τους χειρισμούς του, ωστόσο, είναι σαφές ότι εκθέτει -ή και «καρφώνει»- ακόμη περισσότερο τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς αποκαλύπτει ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε ενημερώσει ποτέ τον διάδοχό του ή τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλα αυτά.
Στο σημείωμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το διαβιβαστικό έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λεγόμενης λίστας Λαγκαρντ και παραλήφθηκε προσωπικά από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία, δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου Υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ».
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας βασίστηκε σε πανηγυρικώς αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου» και προσθέτει πως «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη δεν συνετίστηκαν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ».
Επιπρόσθετα, και ο κ. Διώτης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η μεταφερθείσα σε εμένα εξιστόρηση σε συνδυασμό με την απόκρυψη συγκεκριμένων γεγονότων και εγγράφων, οδήγησε στον από μέρους μου τότε σχηματισμό βεβαίας πεποίθησης ότι το υλικό είναι προϊόν αξιόποινης συμπεριφοράς και για ειδικότερους λόγους, που ήδη έχω εξηγήσει, μη αξιοποιήσιμο».
Ο ίδιος πρέσβης πίσω από λίστα Λαγκάρντ και Siemens
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την πολιτική σκηνή φαίνεται ότι έχει ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. Οι παραλείψεις του πρώην διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη -ενώ εκείνη ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών- στη λίστα Λαγκάρντ και στη διαφυγή του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Siemens Χρ.Καραβέλα έρχονται στο φως με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Ο Κωνσταντίνος Χαλαστάνης είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε το αρχικό CD με τα ονόματα των καταθετών στην HSBC από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 2010. Στην κατάθεσή του στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην πρέσβης υποστήριξε ότι προώθησε στην Αθήνα το φάκελο με τα επίμαχα στοιχεία αλλά έχασε τα έγγραφα παράδοσης-παραλαβής.
Ωστόσο, από την Τρίτη πλέον έχει γίνει γνωστό- βάσει εγγράφου που απέστειλε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή- ότι το επίμαχο CD έφτασε νομότυπα στην Ελλάδα άρα τα στοιχεία του μπορούσαν να αξιοποιηθούν για φορολογικές υποθέσεις (όπως προβλέπει σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που ισχύει από το 1977).
Το 2009, ο Κ.Χαλαστάνης ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Στις 22 Μαϊου 2009 έφτασε τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο αναφερόταν ότι οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχαν εντοπίσει το φυγά και εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens Χρήστο Καραβέλα και υπήρχε η δυνατότητα σύλληψης και παράδοσής του στις ελληνικές αρχές.
Ο κ.Χαλαστάνης είχε καταθέσει ότι το επίμαχο τηλεγράφημα έφτασε στις 25 Μαϊου και πως λόγω βεβαρυμένου προγράμματος, ενημέρωσε την υπουργό την επομένη για το ζήτημα. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι το τηλεγράφημα είχε παραληθεί τουλάχιστον από το Σάββατο 23 Μαϊου και είχε την ένδειξη «εξαιρετικώς επείγον-άκρως απόρρητο».
Η εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τις αρχές της Ουρουγουάης για τη σύλληψη Καραβέλα δόθηκε τελικώς τέσσερις ημέρες μετά την αρχική ενημέρωση και όπως αποδείχθηκε, ήταν πλέον πολύ αργά.
Πηγή: protothema.gr