Πιθανή, θεωρεί τη νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις γερμανικές εκλογές, ο Φώτης Κουβέλης, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) και απορρίπτει, ταυτόχρονα, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις...
Όπως τονίζει, το ελληνικό κράτος χρειάζεται τη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων και επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενώ οι ξένες επενδύσεις που έχουν προχωρήσει εν μέρει, αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα που αντιμετωπίζει κρίση.
Ο ίδιος επαινεί την πρόσφατα συμφωνηθείσα συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία HP, την κινεζική Cosco και τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Κατά την άποψή του, δεν είναι εύκολο να ειπωθεί από πότε θα μπορεί να θεωρείται πως έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα πρώτα σημάδια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξουν προς το τέλος του χρόνου.
Ως απίθανη, θεωρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ την πολιτική υποστήριξη περαιτέρω μέτρων σταθεροποίησης από μέρους της ελληνικής αντιπολίτευσης και, παραπέμποντας στον πρόσφατο σχηματισμό «κοινού πολιτικού μετώπου» του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τονίζει πως θα είναι αδύνατο να γίνουν εποικοδομητικές συνεννοήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Φώτης Κουβέλης ασκεί κριτική στα μέτρα διάσωσης για την Κύπρο, τονίζοντας πως το μοντέλο αναγκαστικής εξυγίανσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που τώρα θέλουν να εφαρμόζουν κάθε τόσο, δεν επιτρέπεται να γίνει αποδεκτό και πως είναι πραγματικός και μεγάλος ο κίνδυνος να ζημιωθεί με αυτόν τον τρόπο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Χαιρετίζει, ωστόσο, το γεγονός ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, δεν θίγονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ θεωρεί πως υπήρξε αναγκαία μια λύση του προβλήματος εντός της ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ