Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μοίραζε» δεκάδες εκατομμύρια σε τουλάχιστον 2.304 θανόντες συνταξιούχους που τα ληξιαρχεία γνώριζαν πως ήδη είχαν πεθάνει...
Όπως έδειξε η έρευνα όμως, οι αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου έμπαινε η σύνταξή τους, συνεχίζονταν για μήνες ή και χρόνια μετά το θάνατό τους.
Έτσι «έκαναν φτερά» 12 εκατ. ευρώ, ενώ τα μισά τα «σήκωσαν» από τους λογαριασμούς 92 υψηλοσυνταξιούχοι, μετά θάνατον!
Τρία χρόνια και τρεις μήνες αφότου το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έφερε στο φως το σκάνδαλο με τους "συνταξιούχους-φαντάσματα", το Δημόσιο προσπαθεί ακόμα να διαπιστώσει αν ζουν ή αν πέθαναν 5.581 συνταξιούχοι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά και τι απέγιναν τα 700.000 ευρώ που έδινε το κράτος κάθε μήνα στους συγκεκριμένους συνταξιούχους.
Ο τραγέλαφος αποκαλύφθηκε μετά την απογραφή συνταξιούχων στο Δημόσιο, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Τι διαπιστώθηκε;
- από τους 447.162 συνταξιούχους του Δημοσίου, που στις 31.3.2013 ελάμβαναν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι 2.277 δεν είχαν απογραφεί. Η «τύχη» αυτών αγνοείται, αλλά η σύνταξή τους ήδη διεκόπη.
- κατά την απογραφή διαπιστώθηκε ότι σε 2.304 συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει, το Γενικό Λογιστήριο συνέχιζε να καταβάλλει σύνταξη για περισσότερο από έξι μήνες μετά την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ληξιαρχεία του κράτους)! Δηλαδή, η απογραφή αποκάλυψε τξμ ανεπάρκεια των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας της οποίας σκορπίζονταν άσκοπα εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις αυτές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανέρχονται σε 26,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών, βρέθηκαν τα 14,9 εκατ. ευρώ.
Για το υπόλοιπο ποσό των 11,9 εκατ. ευρώ, η αναζήτηση συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Από τις 2.304 περιπτώσεις, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 92 περιπτώσεις άνω των 30.000 ευρώ έκαστη, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 6.208.124 ευρώ που είχε κατατεθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται, μηνιαία, στα 705.855 ευρώ ή πάνω από 85 εκατ. ευρώ το χρόνο!