Σε τραγική κατάσταση παραμένουν πολλά νησιά μετά την υποστελέχωση των κέντρων υγείας αλλά και των νοσοκομείων
Ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση, κέντρα υγείας και νοσοκομεία χωρίς επαρκές προσωπικό, νησιά ξεχασμένα στο έλεος του Θεού...
Χωρίς γιατρό είναι από την περασμένη Παρασκευή ο Αϊ-Στράτης, ενώ η Πάρος, τα Κύθηρα, η Κύθνος, η Πάτμος, η Σέριφος έμειναν χωρίς παιδίατρο.
Μεγάλα και μικρά νησιά, μακριά ή και κοντά σε μεγάλα αστικά ή περιφερειακά κέντρα, δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμα και καθημερινά θέματα υγείας χωρίς να τρέμει η καρδιά τους.
Στα ανυπέρβλητα θέματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση των κέντρων υγείας αλλά και των νοσοκομείων έρχεται να προστεθεί και η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση. Χαρακτηριστική περίπτωση η Λήμνος, όπου, ενώ όλες οι υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν τους κατοίκους έχουν μεταφερθεί στη Μυτιλήνη, το δρομολόγιο διαρκεί 6,5 ώρες και γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος.
Ρεπορτάζ του "Έθνους", κατέγραψε τα κυριότερα προβλήματά τους.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Χωρίς οδηγούς τα ασθενοφόρα στη Σαντορίνη, με έναν γιατρό τα τελευταία δύο χρόνια η Κίμωλος
Με υποστελεχωμένα κέντρα υγείας και ελλιπείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις βγάζουν τον χειμώνα τα Κυκλαδονήσια. Στην Ανάφη κάθε εβδομάδα αλλάζουν γιατρό, στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν συνοδοί και οδηγοί στο ΕΚΑΒ, καθώς και ιατρικά αναλώσιμα, ενώ ακόμα αναζητείται ο τρόπος διαχείρισης του νέου νοσοκομείου.
Η Κίμωλος την τελευταία διετία είναι με έναν αγροτικό γιατρό και η Αμοργός μέχρι πριν από έναν μήνα δεν είχε γιατρό γενικής ιατρικής. "Η παρουσία του έχει καταδείξει πόσο σημαντικός ήταν, καθώς ήδη αποφεύχθηκαν 3 διακομιδές ασθενών. Δεν μπορεί για μια απλή εξέταση αίματος να πηγαίνουμε στη Νάξο", λέει ο δήμαρχος Αμοργού κ. Ρούσσος.
Η Τζια, αν και δίπλα στο Λαύριο, σε μία εβδομάδα θα μείνει χωρίς παιδίατρο, καθώς θα δηλώσει την παραίτησή του.
Το σύνολο, όμως, των Κυκλάδων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα δρομολόγια των πλοίων και κυρίως με τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις. Δεν υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της περιφέρειας, που είναι η Σύρος.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
"Χάνουμε ανθρώπους εξαιτίας της έλλειψης γιατρών"
Οι μειώσεις στους μισθούς των γιατρών και δη των αγροτικών προβληματίζει τις τοπικές κοινωνίες των Δωδεκανήσων εφόσον σε πολλά από τα νησιά οι αγροτικοί δεν φθάνουν ποτέ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές.
Το Αγαθονήσι στο τέλος Απρίλη θα μείνει χωρίς γιατρό ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση. "Χάνουμε ανθρώπους χωρίς τους γιατρούς. Η μία γιατρός που έχουμε εδώ δεν επαρκεί και χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενός παιδιάτρου που συνεργάζεται με το κοινωνικό ιατρείο της Ρόδου δεν ταλαιπωρούμε και τα παιδιά μας", λέει η δήμαρχος Τήλου Μαρία Αλιφέρη.
Με έναν γιατρό βρίσκεται και η Αστυπάλαια, η οποία επιπλέον όπως και τα περισσότερα Δωδεκάνησα έχει και ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Και εδώ δεν υπάρχει οργανωμένη κατανομή των δρομολογίων, με αποτέλεσμα κάποιος να μην μπορεί να προγραμματίσει μία δουλειά εκτός νησιού χωρίς να υπολογίσει και το κόστος της διανυκτέρευσης.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Περιμένουν ακόμα να έρθουν οι αναπληρωτές
Με τη συνταξιοδότηση των γιατρών δεν υπάρχει αναπλήρωση, γιατί τα κίνητρα εκλείπουν και οι νέοι γιατροί δεν βρίσκουν τον δρόμο για τη Σαμοθράκη, λέει ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Χανός. Και στα Ψαρά οι δύο γιατροί δεν επαρκούν.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι Οινούσσες, όπου ο δήμαρχός τους, Ευάγγελος Αγγελάκος, προκειμένου να φέρει τους γιατρούς στο νησί και να μην επιβαρύνονται από το κόστος της διαμονής δημιούργησε τρεις κατοικίες, τις οποίες παραχωρεί ο δήμος.
ΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Χωρίς παιδίατρο Κύθηρα-Αντικύθηρα
Χωρίς παιδίατρο είναι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Μάλιστα, τα Αντικύθηρα έχουν και το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι μένουν έως και έναν μήνα χωρίς αγροτικό γιατρό από τότε που καταργήθηκαν τα κίνητρα, λέει ο δήμαρχος Θεόδωρος Κουκούλης.
Τα δύο δρομολόγια την εβδομάδα προς Πειραιά έχουν γίνει ένα, επειδή οι επιδοτήσεις δίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και επιπλέον τον χειμώνα η επιβατική κίνηση μειώνεται κατά 30%.
Ιθάκη - Μεγανήσι: Την απόφαση να προσφερθεί δωρεάν διαμονή στον γιατρό που θα πάει στην Ιθάκη πήρε ο δήμος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωάννη Κασσιανό, προκειμένου να μην μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές των ντόπιων αλλά και των τουριστών.
Ο μισθός του αγροτικού γιατρού είναι απαγορευτικός και για το Μεγανήσι, όπου βγαίνουν προκηρύξεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. "Αν είχαμε μαζί με τον γιατρό της γενικής ιατρικής και τους αγροτικούς που προβλέπονται, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα", τονίζει ο δήμαρχος Ευστάθιος Ζαβιτσιάνος.
Συγκοινωνίες - περίθαλψη
Μεγάλος ασθενής τα μικρά νησιά
Νάξος - Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά)
Ανύπαρκτη είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σύρο, ενώ το μέχρι πρότινος αυτόνομο νοσοκομείο της Νάξου από το τέλος του χρόνου έχει συγχωνευτεί με αυτό της Σύρου. «Ο πλέον πολυνησιακός δήμος που λόγω νησιωτικότητας, μεγαλύτερης έκτασης, μέγεθος μόνιμου πληθυσμού και γεωγραφικής θέσης θα έπρεπε να έχει 45 γιατρούς, έχει μόλις 15. Από τις μικρές Κυκλάδες η Δονούσα είναι χωρίς αγροτικό γιατρό», λέει ο δήμαρχος Εμμανουήλ Μαργαρίτης.
Πάρος
Μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο να πετάξει ξανά το αεροπλάνο του νησιού. Αν είχε λυθεί το θέμα της χρηματοδότησής του, η Πάρος δεν θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Το νησί τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι χωρίς παιδίατρο. "Για να μεταφερθεί ένας ασθενής με super puma το κόστος φτάνει τα 10.000 ευρώ, με ένα πλωτό τα 4.000, ενώ με το αεροπλάνο μας μόλις τα 2.000 ευρώ. Τι είναι πιο συμφέρον;", αναρωτιέται ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης. Σημαντικά προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις κυρίως ενδοκυκλαδικά, όπου δεν υπάρχει γραμμή για Μύκονο, Σαντορίνη, και εκτός Κυκλάδων με Κρήτη αλλά και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα και οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.
Κάρπαθος
Με 2,5 δρομολόγια προς Πειραιά και Κρήτη, που προοδευτικά θα γίνουν 1,5, και το ένα δρομολόγιο από Πειραιά να διαρκεί 26-27 ώρες, όπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Χανιώτης, το νησί δεν μπορεί να αναπτυχθεί και το ταξίδι γίνεται μαρτύριο. Η Κάρπαθος έχει ανάγκη από γενικούς γιατρούς, καθώς έχει παγιωθεί η τακτική να κάνουν εφημερίες μόνο οι αγροτικοί γιατροί.
Καστελόριζο
Σε απόγνωση βρίσκεται ο αναπληρωτής δήμαρχος Γ. Αχλαδιώτης, καθώς το νησί, όπως λέει, έχει αφεθεί στη μοίρα του και ο ίδιος, καθώς αδυνατεί να παράσχει ακόμα και τα ουσιώδη στους κατοίκους, σκέφτεται ακόμα και την παραίτηση. "Είναι δυνατόν για ένα depon ή μία ασπιρίνη να περνάμε στην Τουρκία επειδή έκλεισε πριν από 20 ημέρες το φαρμακείο του νησιού; Ειδικά όταν υπάρχουν μέρες που λόγω καιρού δεν μπορούμε να ξεμυτίσουμε από το νησί; Για 10 μέρες ήμασταν χωρίς πλοίο", τονίζει.
Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος
Από πολυδύναμο το ιατρικό κέντρο στον Αγιο Ευστράτιο έγινε αδύναμο, τονίζει ο δήμαρχός του Χαράλαμπος Μακρής, καθώς λείπει το 100% του προσωπικού του. Από την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, το νησί είναι χωρίς γιατρό. Ακτοπλοϊκά συνδέεται 3 φορές την εβδομάδα με το Λαύριο, όπως και η Λήμνος, όπου το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου από τα 48 κανονισμένα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν τα 28, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λήμνου Αντ. Χατζηδιαμαντή.
"Είμαστε ένα μεγάλο, αλλά απομονωμένο νησί με 17.000 κατοίκους. Ολα δείχνουν ότι αποσύρεται το... κράτος από το νησί, εφόσον όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται πλέον στη Μυτιλήνη, η οποία απέχει 6,5 ώρες από εμάς με ένα δρομολόγιο 3 φορές την εβδομάδα και τον χειμώνα -ανάλογα με τον καιρό- μπορεί και... κανένα! Επιπλέον, εδώ και 2 μήνες το δρομολόγιο της άγονης γραμμής για Θεσσαλονίκη δεν εκτελείται. Είναι τραγική η κατάσταση, γιατί τεράστια έλλειψη παρουσιάζει και ο τομέας της υγείας, χωρίς ειδικότητες και αγροτικούς γιατρούς ακυρώνεται η λειτουργία του νοσοκομείου μας".
Σκιάθος - Σκόπελος - Αλόννησος
Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Άγιο Κωνσταντίνο παραμένει, εκτός του καλοκαιριού, η Σκιάθος, ενώ το δρομολόγιο για Θεσσαλονίκη δεν εκτελείται τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νικ. Πλωμαρίτη. "Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των δρομολογίων για να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε ποιοτικό τουρισμό. Αλλά χρειάζονται και ουσιαστικές παροχές στο νησί, όπως είναι οι ιατρικές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 γιατρούς και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και στη διακομιδή εφόσον χρέη οδηγού καλούμαστε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι", λέει ο κ. Πλωμαρίτης. Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Σκόπελος και η Αλόννησος, που ούτως ή άλλως είναι πιο απομακρυσμένες.
Πάτμος
"Εχουμε ένα κέντρο υγείας υπό διάλυση, με έναν παθολόγο που υπέβαλε παραίτηση και δεν έγινε αποδεκτή, ενώ το νησί έχει να δει μόνιμο παιδίατρο 5 χρόνια. Τα εμβόλια γίνονται από γιατρούς της "Ομάδας Αιγαίου" και τους "Γιατρούς του Κόσμου" και για τα αιματολογικά πηγαίνουμε Ρόδο ή Πειραιά", δηλώνει απηυδισμένος ο δήμαρχος Γρ. Στόικος.
Σέριφος
Χωρίς παιδίατρο τα τελευταία 3 χρόνια είναι το νησί, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία δεν είναι γνωστά και ο προγραμματισμός τους γίνεται μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ξέρει πότε μπορεί να ταξιδέψει.
Γαύδος
Αποκλεισμένο είναι το μικρό νησί, καθώς όταν έχει 6 μποφόρ κανένα από τα τέσσερα δρομολόγια της εβδομάδας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευστράτιο Λαμπάκη. Επιπλέον, οι γιατροί της "Ομάδας Αιγαίου" συνδράμουν τον έναν γιατρό του νησιού στο ολοκαίνουργιο ιατρείο της Γαύδου.