Ένα πρώτο αλλά και σημαντικό βήμα σημειώθηκε από την Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου, με αρκετά όμως ακόμη να απομένουν προτού μιλήσουμε για την ολοκλήρωση της διαδρομής προς μια βιώσιμη αλιεία...
Δεδομένου ότι 75% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο θεωρείται υπεραλιευμένο, η ψηφοφορία της 19ης Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ήταν καθοριστική.
Τα μεσογειακά γραφεία του WWF εκφράζουν την ικανοποίησή τους για μια σειρά από θέματα που είναι κρίσιμα για τη βιώσιμη αλιεία της περιοχής, αλλά και αποφάσεις που αν ψηφιστούν στην Ολομέλεια στις αρχές του 2013, θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για τη Μεσόγειο.
Βάσει της ψηφοφορίας, θα εφαρμοστούν μέτρα διαχείρισης για όλα τα ευρωπαϊκά (και άρα και μεσογειακά) ιχθυαποθέματα, τα οποία και θα εξασφαλίσουν την ανάκαμψή τους πάνω από τα επίπεδα της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης, το αργότερο μέχρι το 2020.
H Επιτροπή επίσης υιοθέτησε την τροποποίηση, που υποχρεώνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιήσουν πολυετή σχέδια για όλα τα ιχθυαποθέματα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οπότε και θα είναι σε ισχύ η αναθεωρημένη Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
«Αυτό σημαίνει ότι υπεραλιευμένα αλιεύματα, όπως ο μπακαλιάρος, θα επωφεληθούν άμεσα αφού θα εφαρμοστούν σχέδια ανάκαμψης παρόμοια με αυτά που έχουν εφαρμοστεί για τον ερυθρό τόνο», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς.
Επίσης, ένα από τα μέτρα που υπερψηφίστηκε, αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών μελών, να εφαρμόσουν επιτροπές συνδιαχείρισης σχετικά με ιχθυοαποθέματα και αλιεία στα εθνικά τους ύδατα, οι οποίες θα αποτελούνται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Με αυτήν την απόφαση, τόσο οι αλιείς όσο και η κοινωνία των πολιτών θα συναποφασίζουν για θέματα αλιείας.
ΠΗΓΗ: econews.gr