Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

To ΔΝΤ απέσυρε το αίτημα για 22.000 απολύσεις

Μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η τρόικα, και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο και είχε την έμπνευση της συγκεκριμένης προσθήκης στο mail που στάλθηκε στην Αθήνα, απέσυσε την αξίωση για πρόσθετες 22.000 απολύσεις στο δημόσιο...


Είχε προηγηθεί η κάθετη αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και με τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση καθώς μερικές μόλις ώρες πριν από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της δόσης, η Τρόικα έβαζε νέα βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων με την απαίτηση για 22.000 απολύσεις!

Στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε το απόγευμα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο η Τρόικα ενημέρωνε ότι ζητεί να αντικατασταθεί το σχέδιο για μετάβαση 25.000 Δημοσίων Υπαλλήλων το 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με 22.000 απολύσεις.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση, ότι δεν συζητά κάτι τέτοιο, ωστόσο, η κίνηση των δανειστών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δείχνει τις προθέσεις τους και όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που κινούνται εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθουν με το συγκεκριμένο αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013, με τους μισούς από αυτούς να εντάσσονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Μάλιστα, υπήρχε και πρόβλεψη για 6250 αποχωρήσεις ανά τρίμηνο.

Οι υπάλληλοι που θα εντάσσονταν στο καθεστώς θα λάμβαναν για ένα χρόνο το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια εάν δεν μπορούσαν να μεταταγούν, θα αποχωρούσαν.

Πάντως, στο αρχικό σχέδιο του Μνημονίου, η Τρόικα έκανε λόγο για απολύσεις (dismisals) λέξη η οποία στο αγγλικό κείμενο διαγραφόταν και αντικαθίστατο από τη λέξη αποχωρήσεις (exits).

Η διάταξη δεν μπήκε στο τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, ωστόσο,  φαίνεται πως οι δανειστές επιχείρησαν την τελευταία στιγμή να την επαναφέρουν στο κείμενου του Μνημονίου (MOU), που δεν έχει ακόμη συνταχθεί.