Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει η αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία με αποτέλεσμα τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους να αγγίζουν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 10,169 δισ. ευρώ...
Στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε δραματικά μετά την έλευση των εκκαθαριστικών των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέσω των οποίων ζητούνται από τους φορολογούμενους 6,5 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος.
Έτσι, από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 6 δισ. ευρώ (από 3,885 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε 10,169 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου), σημαίνοντας συναγερμό.
Τα ποσά αυτά προστίθενται σε μια δεξαμενή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών 43,672 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων μετρά δεκαετίες αδυναμίας είσπραξης, διευρύνοντας τη δεξαμενή των χρεών που παραμένουν ανείσπρακτα κοντά στα 54 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές του έτους, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταφέρει να εισπράξουν μόλις 897 εκατ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 323 εκατ. ευρώ από τα «φρέσκα». Ψίχουλα δηλαδή.
Κι αν με τα παλιά ληξιπρόθεσμα το υπουργείο Οικονομικών είναι θέμα χρόνου να τολμήσει να διαγράψει χρέη που βρίσκονται μόνο στα χαρτιά και δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σε 100 χρόνια να εισπραχθούν, με τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα το θέμα είναι επείγον να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν πνίξει τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Το πρόβλημα ήταν ορατό ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού και με την ανάληψη των καθηκόντων του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης άρχισε να επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή και πολλές δόσεις.
Η τρόικα δεν ήθελε ούτε να ακούσει για νέα ρύθμιση. Όταν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την έκρηξη των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, πείστηκε για την αναγκαιότητα.
Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα προβλέπει:
• Δόσεις.
Θα μπορούν να φτάνουν έως τις 36 με την υποβολή αιτήματος πρώτης διευκόλυνσης από την πλευρά των φορολογουμένων στον προϊστάμενο της Εφορίας τους. Αντίστοιχες διατάξεις, οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές στους φορολογούμενους, ισχύουν και σήμερα αλλά το σύνηθες είναι να παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 15 δόσεις. Η ρύθμιση και οι εγκρίσεις τώρα θα γίνουν πιο εύκολες για τους φορολογούμενους.
• Λίγα κάθε μήνα.
Το σύνηθες πλαφόν των 300 ευρώ ελάχιστης μηνιαίας καταβολής που καθιέρωναν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, κρίθηκε ότι δεν έχει θέση στην παρούσα συγκυρία. Έτσι, στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις ακόμα και για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξεως των 50-80 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροοφειλέτες οι οποίοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά εξ ανάγκης.
• Νέα ευκαιρία.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τις μέγιστες δόσεις έως και τις 48.
• Προσαυξήσεις.
Σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις, όπου η μείωση των προσαυξήσεων ήταν συνάρτηση του αριθμού των δόσεων αυτή τη φορά προκρίνεται διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος. Αν ο φορολογούμενος τηρήσει τη ρύθμιση και πληρώσει όλες του τις δόσεις, τότε οι προσαυξήσεις εξετάζεται να διαγράφονται στο σύνολό τους, αναφέρει το Euro2day