Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Φτιάξτε τους καλύτερους κουραμπιέδες… από την Βέφα Αλεξιάδου

Γράφει η Βέφα Αλεξιάδου

Οι κουραμπιέδες της μητέρας μου απο την πόλη...


Γίνονται 50-60 κουραμπιέδες

Χρόνος προετοιμασίας 20΄

Χρόνος ψησίματος 30΄



2    κούπες βούτυρο, καθαρό

1/2    κούπας ζάχαρη άχνη

       - λίγη βανίλια

1       κούπα αμύγδαλα, ασπρισμένα, χοντροκομμένα και καβουρντισμένα

4-5    κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

       - ανθόνερο (προαιρετικά)

       - ζάχαρη άχνη, για το τύλιγμα

Χτυπήστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν’ αφρατέψει και ν’ ασπρίσει.

Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη βανίλια και τ’ αμύγδαλα και ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα.

Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι.

Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπ-πατ σχεδια οπως αστεράκια ή καρδουλες κι αραδιάστε τα σε λαμαρίνα.

Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175C 30΄ περίπου, να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις βγουν από το φούρνο, βγάλτε τους με προσοχή επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο.

Μ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς.

Οταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα.

Διατηρούνται  σε κουτί μπισκότων ένα μήνα.