Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η συσκευή που θα «διαβάζει» το μυαλό μας

Μια συσκευή με την μορφή στέκας, η οποία λειτουργεί ως εγκεφαλογράφημα, παρακολουθώντας την λειτουργία του εγκεφάλου μας, υπόσχεται σύντομα να μας βοηθά να είμαστε πιο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι στην εργασία μας...


Η συσκευή ονομάζεται «Muse» και το πρωτότυπο της κατασκευάστηκε από την εταιρεία InteraXon. Ενσωματώνει αισθητήρες στα πλαϊνά και στο μπροστινό μέρος της οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες για την λειτουργία του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG).

Τα δεδομένα αυτά στέλνονται μέσω Bluetooth στο smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή σας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης των συσκευών.

Η InteraXon αναφέρει πως η συσκευή αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετές σημαντικές εφαρμογές, από την παρακολούθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας, την βελτίωση της μνήμης και την συγκέντρωσης μας, ακόμα και τον χειρισμό παιχνιδιών μέσω του μυαλού μας!

«Ενώ η κατάσταση συγκέντρωσης και χαλάρωσης αλλάζει, οι αλγόριθμοι του Muse ανιχνεύουν τις ανεπαίσθητες αλλαγές στον εγκέφαλος σας και σας τις δείχνουν σε πραγματικό χρόνο, όπως ακριβώς ένας μετρητής του καρδιακού παλμού μπορεί να σας προσφέρει πληροφορίες για την σωματική δραστηριότητα σας», αναφέρει ο Trevor Coleman, συνιδρυτής της εταιρείας.

Οι εφαρμογές του Muse όμως δεν σταματούν εκεί. «Για παράδειγμα, αν ο υπολογιστής ήξερε πως μπερδευόσασταν, θα μπορούσε να προσαρμόσει το γραφικό περιβάλλον του για να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που θέλετε, ή θα μπορούσατε να σταματήσει να σας ειδοποιεί για νέα e-mail ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση συγκέντρωσης, επιτρέποντας σας να δουλεύετε καλύτερα».

Προς το παρόν η μόνη εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί για το Muse είναι το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας Εγκεφάλου», ένα πρόγραμμα μετρήσεων τύπου «Brain Training».

Όποιος όμως θέλει μπορεί να αποκτήσει την συσκευή μαζί με ένα κιτ ανάπτυξης λογισμικού ώστε να αναπτύξει την δική του εφαρμογή, αν βέβαια διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα.
                                                                                                                                    Πηγή: techit.gr