Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έγιναν... «φούρνοι»!

150 αστικά των ΟΣΥ βρίσκονται στα αμαξοστάσια εξαιτίας βλαβών στα αιρκοντίσιον

Αφόρητη ήταν η ζέστη σε πολλά λεωφορεία που έκαναν δρομολόγια χωρίς να λειτουργούν τα κλιματιστικά τους!!!...


Με βλάβες στα κλιματιστικά βρήκε αρκετά λεωφορεία των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού.

Ετσι οι μετακινήσεις με ορισμένα αστικά λεωφορεία ήταν δύσκολες χθες και προχθές, καθώς ο υδράργυρoς χτύπησε κόκκινο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, με αποτέλεσμα σε αρκετά οχήματα η ζέστη να είναι αφόρητη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και της γενικότερης κρίσης, η εταιρεία δεν είχε προμηθευτεί εγκαίρως φρέον.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος των τεχνικών του ΟΑΣΑ Αποστόλης Ραυτόπουλος, χθες βρίσκονταν κλεισμένα στα αμαξοστάσια πάνω από 150 λεωφορεία εξαιτίας βλαβών στα κλιματιστικά (είτε από έλλειψη φρέον, είτε από έλλειψη φίλτρων ή σωλήνων απ' όπου περνάει το φρέον). Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, τα οχήματα αυτά βρίσκονταν:

12 στο αμαξοστάσιο του Πειραιά.
15 στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας.
16 στο αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη.
85 στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού.
15 στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.
8 στο αμαξοστάσιο των Λιοσίων και
10 στο αμαξοστάσιο του Μπραχαμίου.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι σταδιακά θα αποκατασταθεί, καθώς ο υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών Σίμος Σιμόπουλος αποφάσισε να διατεθεί άμεσα κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ τις ΟΣΥ προκειμένου να εφοδιαστούν με φρέον τα κλιματιστικά των λεωφορείων.

Κι αυτό γιατί εάν δεν δινόταν λύση, το ένα μετά το άλλο τα λεωφορεία θα αποσύρονταν στα αμαξοστάσια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Λεωνίδας Σκούλος.

Με ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Συνδικάτο, καλούσε μάλιστα τους οδηγούς να αποσύρουν τα οχήματα χωρίς κλιματισμό: «Λειτουργώντας με γνώμονα την ασφαλή και ποιοτική μετακίνηση του επιβατικού κοινού και κατ΄επέκταση των συναδέλφων μας, με απόφαση του Συνδικάτου η μη λειτουργία του κλιματιστικού είναι βλάβη και το λεωφορείο αποσύρεται», επισημαινόταν στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρείας, πάντως, σημειώνει ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ολα τα οχήματα ανεφοδιάζονται και σίγουρα όσα βγαίνουν έξω για δρομολόγια έχουν φρέον και φυσικά air condition», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΟΣΥ, κ. Καραγιαννόπουλος.

Ελλειψη ανταλλακτικών... «Νεκροταφεία λεωφορείων» τα αμαξοστάσια


Το πρόβλημα στα κλιματιστικά, πάντως, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει ο στόλος των λεωφορείων: «Πολλά αμαξοστάσια κινδυνεύουν να γίνουν ''νεκροταφεία'' λεωφορείων. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων οι προμήθειες ανταλλακτικών αφορούν τα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα οι βλάβες να αποκαθίστανται με ανταλλακτικά που τοποθετούμε από το ένα λεωφορείο στο άλλο», σημειώνει ο κ. Ραυτόπουλος.

Ηδη λόγω των περικοπών στα δρομολόγια κυκλοφορούν τα 1.300 από τα 2.152 που αριθμεί ο στόλος, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ανταλλακτικών κρατά στα αμαξοστάσια 93 λεωφορεία στον Πειραιά, 201 στην Ανθούσα, 124 στην Πέτρου Ράλλη, 112 στον Βοτανικό, 100 στο Ελληνικό, 47 στα Λιόσια και 23 στην Ανθούσα.
                                                                                       ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ απο το ΕΘΝΟΣ