Mε νέα ένταση των ενεργειών των υπηρεσιών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ...
Από το φοροκυνηγητό δε γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.
Ενδεικτικό είναι ότι με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπεται ότι, η ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τους οφειλέτες και τις κατασχέσεις συντάξεων του Δημοσίου (ΔΟΥ, ΓΓΠΣ, Δημόσιο) θα γίνεται ηλεκτρονικά, προκειμένου να εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα το μέτρο.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα δικαστήρια αφαίρεσαν το έσχατο μέτρο εξαναγκασμού, την προσωποκράτηση.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν ποσά από κατασχέσεις εις χείρας Τρίτων που έχουν επιβληθεί από τις ΔΟΥ, σε βάρος συνταξιούχων, θα προωθούνται πλέον στις ΔΟΥ ηλεκτρονικά από τη ΓΓΠΣ για τις μηχανογραφημένες ΔΟΥ και χειρόγραφα/ταχυδρομικά για τις μη μηχανογραφημένες ΔΥΟ».
Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες έχουν δικαίωμα να κατάσχουν μέχρι και το 25% του εισοδήματος του οφειλέτη από μισθούς ή συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου να ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα και τα χρέη του να είναι πάνω από 300 ευρώ.
Η παρακράτηση των οφειλών γίνεται στην πηγή, δηλαδή στον εργοδότη, στην υπηρεσία μισθών και συντάξεων, κ.λπ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν στους 600.000, ενώ το ποσό που θεωρείται δυνητικά εισπράξιμο ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εφορίες εναντίον των οφειλετών αλλά και των συνυπόχρεων προσώπων είναι:
1. Η έναρξη διαδικασιών κατασχέσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας.
2. Η προσωποκράτηση, όταν το χρέος υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
3. Φυλάκιση τεσσάρων τουλάχιστον μηνών, όταν το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.
4. Φυλάκιση έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.
5. Φυλάκιση τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Όμως, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (»Ν» 27/2/2007), με ισχυρή πλειοψηφία (24-3), έκρινε αντισυνταγματική τη φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο, όπως άλλωστε ομόφωνα έκρινε και το 2003, ως αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ.
Ουσιαστικά το ΣτΕ συνιστά τη λήψη μέτρων πίεσης κατά της περιουσίας και όχι κατά των προσώπων.
defencenet.gr