Επιστολή στους Γερμανούς συναδέλφους του στο γερμανικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή απέστειλε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής, «κινούμενος», όπως αναφέρει, «από έγνοια για τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις και τη συνεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη στην Ευρώπη»....
«Αν η Γερμανία είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας, όπως η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, η χώρα μας σήμερα δεν θα αντιμετώπιζε αυτή τη φοβερή κρίση που καταστρέφει ζωές, τα όνειρα των νέων ανθρώπων και ενισχύει το κύμα ευρωσκεπτικισμού, επιτρέποντας σε εθνικιστικά φαντάσματα να αναβιώσουν», υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Κουρουμπλής και στο σημείο αυτό υπενθυμίζει ότι το μεγαλύτερο χρέος που διαγράφηκε ποτέ ήταν αυτό της Γερμανίας το 1953 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.
Ζητεί εξάλλου αλλαγή της οικονομικής και αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ θεωρεί ότι η αναγνώριση των ελληνικών ως εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «θα λύτρωνε τη χώρα από ανάγκη διάθεσης 6% του ΑΕΠ της για εξοπλισμούς, πράγμα που», όπως επισημαίνει, «την καθιστά τη δεύτερη χώρα πελάτη της Γερμανίας σε αυτό τον τομέα».
Ο κ. Κουρουμπλής ασκεί επίσης κριτική στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη κατατρεγμένων και απελπισμένων παράνομων μεταναστών».
Τέλος, ο Έλληνας βουλευτής προτείνει «τα κέρδη δισεκατομμυρίων που αποκομίζει η Γερμανία από την κρίση χρέους», να επενδυθούν στις καθημαγμένες οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, εκτιμώντας πως μία τέτοια επιλογή θα έδινε πραγματικό περιεχόμενο στην ιδρυτική αρχή της Ε.Ε. περί αλληλεγγύης των κρατών μελών.